Ivona Krezić: Nadam se da sam naslijedila genetiku svoje vitalne bake

Piše: Redakcija

Njega kože

Dnevno ne izdvajam mnogo vremena za njegu kože. Zahvaljujući čarobnim rukama moje kozmetičarke, dovoljno je umivanje hladnom vodom i dobra krema (može i ona u boji). Ukoliko sam tokom dana imala šminku na licu, navečer je obavezno skidam. Kad je riječ o čišćenju lica, pravi sam štreber, koliko god umorna bila, nikada neću otići spavati prije nego temeljito očistim kožu.
Njegu kože kod kuće ne mogu zamisliti bez hidratantnih krema, kako za njegu lica, tako i tijela.
Najbolji preparati su oni koji odgovaraju tipu kože koji imate. Nakon godina traganja i eksperimentiranja s raznim proizvodima izbor kozmetike je vrlo sužen. Odgovarajuća krema, dobra podloga i malo rumenila čine moj izbor za dnevni make-up.

Za skidanje šminke i čišćenje lica koristim različite proizvode. Nekada su to maramice za skidanje make-upa (najčešće kada putujem, jednostavnije su), a kod kuće micelarnu vodicu (L’oreal micelarna otopina 3u1, koja je odlična). Bilo da koristim prvi ili drugi proizvod, nakon toga obavezno i umijem lice.
S obzirom na to da sam imala vrlo problematičnu kožu, ne eksperimentiram mnogo ni s profesionalnim kozmetičkim uslugama. S potpunim povjerenjem njegu lica jedino prepuštam vještim rukama kozmetičarke Ljerke (Salon Izabela). To obično budu klasični tretmani čišćenja lica koji uključuju i dvije-tri maskice – sve na prirodnoj bazi.
Najbolja depilacija je… voskom.

Njega kose

Zbog ubrzanog ritma života i mnogo obaveza, problem s kosom najbrže riješim odlaskom u frizerski salon, tako da se jednom do dva puta sedmično feniram, a svaki mjesec podrežem vrhove.
Kući vrlo rijetko tretiram kosu, ali kada to radim, onda sam vjerna L’orealovim preparatima (L’oreal elseve total repair).
Imam želju skratiti kosu „na paž“, ali se ne usuđujem.
Ako dobijem iznenadni poziv na večeru, a kosa mi nije baš najurednija, podići ću kosu u konjski rep (to je jedan od razloga zbog čega se ne usudim skratiti kosu). To je jedna od popularnijih frizura koja ne traži previše vremena za oblikovanje, a uvijek daje elegantan i trendi izgled. Što je najvažnije, odgovara svakoj prilici. Nećete pogriješiti s ovim izborom bilo da idete na večeru ili poslovni sastanak.

Make UP

U mom neseseru trenutno se nalaze: Avon Anew reversalist krema za lice, Avon Big & Daring maskara, koja potpuno opravdava svoj naziv, L’oreal True Match tečni puder, koji koristim već godinama, te L’oreal sjene za oči. Ruž gotovo nikada nije moj izbor, već se odlučujem za postojano sjajilo za usne, L’oreal Glam Shine 6h. Finalni touch licu daje rumenilo kozmetičke kuće Bourjois.
Volim prirodan izgled i moja dnevna šminka je vrlo jednostavna. Uglavnom je to podloga i neizostavno rumenilo da pruži svježinu licu.
Nemam poseban kozmetički brand kojem sam odana. Od svakoga uzmem ono što najviše odgovara mojoj koži.
Kod mene je razlika između dnevnog i večernjeg make-upa očita. Navečer je make-up mnogo intenzivniji i više naglašava. Koristim kreon, te oči dodatno ističem neizostavnim sjenkama za oči. Uz to, obavezna je dobra maskara koja će trepavice produžiti i dati im volumen.

PARFEMI

Moja top tri parfema su: Chanel Coco Mademoiselle, Lancome La Vie est Belle, Givenchy Ange ou Demon.

HOME MADE


Za zdraviju i sjajniju kosu nekada pripravim masku od maslinovog ulja i žumanjca. Vrlo je jednostavno pripremiti – jedno žumanjce pomiješate s dvije kašike maslinovog ulja i utrljate u vlasište. Ostavite masku da djeluje pola sata i zatim isperite.

LJEPOTA ULAZI NA USTA


Zdrava prehrana je osnova zdrave kože, kose, noktiju, tako da se trudim unositi sve vitamine kroz namirnice, ali ne bih ništa posebno izdvojila. Jedem sve, ali umjereno.

Zdravlje


Ono što svakodnevno činim za zdravlje jeste da se hranim zdravo i raznovrsno i trudim se imati sedam sati sna. Zasad se to čini dobrim receptom.
Gledajući svoju baku, koja je i sa 78 godina vitalna i puna energije, nadam se da će me genetika povesti u tom pravcu.
Mogu se pohvaliti da sam prilično zdrava osoba i iako na izgled krhka, organizam mi je snažan (možda zbog silnog meda i mješavina poput cvekle, mrkve i jabuke, koje mi je mama redovno pripremala). Trenutno moje jedine tegobe su one menstrualne i, nažalost, još nisam otkrila kako da ta strašna bol ne utječe na moje dnevne obaveze. Ako ko zna lijek, neka mi čim prije javi.
Ono što svakome preporučujem da uvedu u svoju dnevnu rutinu zarad boljeg zdravlja, jeste da svako jutro natašte pojede kašiku meda s polenovim prahom i propolisom.
Ne kupujem hranu iz eko uzgoja.

VJEŽBA

Od sporta najviše volim tenis, koji sam nekoliko godina i trenirala.
Ne mogu se pohvaliti redovnom tjelovježbom. Svaki moj odlazak na trening završio je bezuspješno. Pravdam se nedostatkom vremena, a nekad je previše vruće ili previše hladno. S obzirom na to da u Alma Ras butike uskoro stiže nova Active sportska oprema, koja izgleda fenomenalno, možda se i predomislim, te me od februara vidite u nekom fitness centru.

DIJETE


Genetika se pobrinula da nemam problema s prekomjernom težinom tako da nikada nisam bila na dijeti. Naprotiv, nekada sam se borila da dobijem koji kilogram. Uprkos dobrim genima, smatram da i uravnotežena ishrana daje rezultate. Ne izlazim iz kuće bez doručka, jedem manje, a češće, te ne jedem kasno navečer.

MENTALNO ZDRAVLJE


Srećom, nemam potrebu za borbu protiv depresije. Osoba sam kojoj je čaša uvijek do pola puna.
Pozitivna sam osoba i trudim se u svemu naći ono dobro, što me pokreće i čini sretnom. Kada osjećam tjeskobu iz bilo kojeg razloga, odmah to podijelim s nekom dragom i osobom od povjerenja, nađemo razlog za smijeh i okrenem novu stranicu u životu. Onu bolju i vedriju.

Ono što svakodnevno činim za mentalno zdravlje jeste da slušam muziku, gledam ono što me opušta, čitam knjige, pišem dnevnik…
Poslije stresnog dana najprije će me opustiti… šoljica vruće kafe.

MUZIKOTERAPIJA

Muzika utječe na moje dobro raspoloženje. Volim pojačati muziku, posebno dok se vozim do posla i glasno pjevati.
Ne mogu izdvojiti neku posebnu pjesmu koja me opušta, prije pjevača – poput Gibonija, Tonija Cetinskog.
A svaka brza pjesma podići će me sa stolice i navesti na ples.

DUHOVNA HRANA


Dušu hranim knjigama.
Svaka knjiga nosi neku poruku i novo je otkriće. Knjige koje su me se dojmile su „Ljubav u doba kolere“ i „Ana Karenjina“ u kojima je ljubav glavni pokretač i smisao života.
Trenutno čitam „Preljubu“ – Paulo Coelho.
Ljudi koji me nadahnjuju su moji roditelji.

Svakodnevno je potrebno raditi na sebi. Smatram da se slika o sebi gradi kroz odnose i zadatke koje pred nas postavlja život. Iz svake situacije i svake pogreške trudim se izvući pouku i postati bolja osoba.
Nekad sam toliki perfekcionist da „gušim“ ljude oko sebe. Voljela bih u nekim situacijama biti opuštenija. Vidjet ćemo hoće li mi uspjeti.

STRASTI


Moja najveća strast je…kupovina.
A najteže mi je kontrolirati… baš tu kupovinu

PIĆA


Između kafe i čaja, biram kafu. Moje omiljeno alkoholno piće je vino. Najbolje ide uz večeru udvoje.

Pročitajte još