Zašto avokado nazivamo zdravom ”bombom”?

Piše: Redakcija

Zdrava ishrana trebala bi biti naš prioritet. U ponudi je mnogo namirnica koje možemo prilagoditi sebi, a jedna od njih je i avokado. Dolazi nam iz prašuma Srednje i Južne Amerike, a na područje Evrope donijeli su ga španjolski osvajači. Prema legendama Maya, davao je čarobne moći princezama. Njegov kolokvijalni naziv je ‘’aligatorska kruška’’ zbog izgleda koji podsjeća na nju, a i površine kore koja je gruba. U svojoj ponudi nudi više od 80 podvrsta avokada, koje svrstavamo u tri kategorije:

1. meksičku,
2. gvatemalsku
3. zapadnoindijsku

Za razliku od ostalog voća, koje je u svom sastavu uglavnom sadrži ugljikohidrate, avokado čine masti. Upravo zbog svog sadržaja, smatra se jednom od najzdravijih namirnica za konzumaciju.

Sadrži veliki dio bjelančevina, bogat je izvor vitamina E i kalija, a u korisnim količinama sadrži vitamin C, vitamin B6 i lutein. Od minerala, bogat je izvorima bakra, kalija, kalcija i magnezija. Fitonutrijenati kojima se može pohvaliti su beta-karoten, te kombinacija luteina  i zeaksantina.

Prednosti avokada

Izrazito je jednostavan za konzumaciju, a neutralni ukus omogućava laganu kombinaciju sa mnogim jelima. Od kolača, salata, voćnih napitaka i sl. Zbog kremaste strukture daje punoću okusa.

Također, pomaže apsorpciji minerala i vitamina koje unosimo. Postoje vitamini kojima je potrebna masnoća da bi se otopili u našem organizmu, pa je avokado idealan pomoćnik za uspješnu apsorpciju.

Na temu avokada, realizovano je mnogo studija, pa je iz jedne takve studije, kao rezultat, izašao podatak  da pozitivno utiče na gubitak kilaže. Ispitanici koji su učestvovali u spomenutoj studiji su iskazivali značajno duži osjećaj sitosti nakon konzumacije avokada. Razlog tome je nizak sadržaj  ugljikohidrata i visok udio vlakana, a vlakna su upravo zaslužna za osjećaj sitosti.

View this post on Instagram

We are BIG avocado lovers at #nutritionhealthandwellbeing but why do we love them so much? ⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ Avocados are a wonderful source of monounsaturated fats, helping to support heart health, and keeping you fuller for longer! Healthy fats also help us to absorb and utilise our fat soluble vitamins – vitamins A, D, E and K. Avocado is also a great source of vitamins, including potassium, and a source of fibre! Not sure how to include it? We love to add avocado to salads or smash it on our toast in the morning with lemon, pepper and chilli flakes! ⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ #nhwellbeing #nutritionhealthandwellbeing #nhwdietitian #dietitian #nhw #APD #health #healthyeating #nutrition #nutritionadvice #dietitianapproved #happyandhealthy #eatwell #nourish #wellbeing #dietitiansofinstagram #evidencebasednutrition #science #nutritionscience #avocado #avocadotoast #healthyavocadoideas #healthyfats

A post shared by Leeanne Azzopardi – Dietitian (@leeanneazzopardi) on

Ekstrakt avokada bitan je i za zdravlje očiju, a pomaže i u smanjivanju simptoma artritisa kostiju. Ako je riječ o kaliju, asocijacija na isti uglavnom su banane. No, iznenadit ćete se prilikom saznanja da avokado ima više kalija od banana.

Nadalje, bogat je i monozasićenim masnim kiselinama (kao i maslinovo ulje), a one zaslužne za zdravlje srca i krvnog sistema. Avokado snižava razinu holesterola i triglicerida, lošeg LDL holesterola i povećava razinu HDL (”dobrog holesterola”).

Kako god, više je razloga ”za”, nego ”protiv” kada se pitamo da li trebamo ovu voćku uvesti u svoju ishranu, a još neke od njegovih prednosti, koje nisu spomenute u prethodnom tekstu su:

1. Reguliše razinu šećera u krvi
2. Ima antikancerogeno i protuupalno djelovanje
3. Ublažava bol
4. Održava zdrav imunološki sistem
5. Odličan je za kožu
6. Pomaže kod lošeg zadaha

Pročitajte još