Lifestyle

Namirnice koje možete jesti nakon što im istekne rok trajanja

U svijetu se godišnje baca oko 1,3 milijarde tona hrane, a jedan od najčešćih razloga je i taj što često ne pojedemo hranu koju držimo u frižideru pa joj istekne rok trajanja. No, nije sva hrana pokvarena, ako joj je istekao rok. Evo koje namirnica koje možete jesti i nakon isteka roka trajanja te tako uštedjeti novac na kupovinu nove hrane.

Sir

Tvrdi sir možete jesti i nakon datuma označenog na pakiranju koji označava datum do kojega ga je najbolje iskoristiti. Puno više pažnje treba posvetiti mekim sirevima, kao što su svježi kravlji ili kremasti kozji sir jer se u njima  mogu stvoriti otrovne bakterije pa ih zato nikada nemojte da konzumirati nakon isteka roka trajanja.

Žitarice

Sušenje je jedna od puno metoda koja gotovo trajno čuva hranu. Riža i srodne namirnice mogu stajati u smočnici dugo nakon preporučenog datuma do kojeg bi ih trebali iskoristiti.

Začini

Suhi začini su praktično vječni. Jednom kada kupite bočicu kurkume, korijandera ili nekog drugog začina, ne možete znati koliko davno su oni pripremljeni, a upotreba starih zaliha začina sigurno vas neće otrovati.

Konzerve

Ako konzerva nije oštećena, a držite je van Sunčeve svjetlosti, onda ono što je unutra, bilo da se radi o povrću, tekućini ili mesu i ribi, bit će uredu za jelo nekoliko godina, bez obzira na datum označen na ambalaži.

Keksi

Keks s vremenom omekša, naročito ako se ostavi u otvorenom paketu, ali malo vlage nije opasno po zdravlje. Kako biste oživjeli hrskavost keksa, zagrijte ga u pećnici, a jednom kada se ohladi, bit će poput svježeg.

Zamrznute namirnice

Zamrzavanje je idealan način za očuvanje proizvoda. Čak i ako naljepnica na namirnicama kaže da bi sadržaj trebalo iskoristiti unutar određenog razdoblja, to je potpuno proizvoljan datum. Sve dok je hrana temeljno zamrznuta od početka, nećete primijetiti razliku nakon kuhanja za tri ili šest mjeseci. No, nikada nemojte odmrzavati i ponovno zamrzavati hranu jer je to recept za trovanje hranom.