Saznajte koje javne ličnosti umjesto automobila koriste vlastite avione

Piše: Redakcija

Harrison Ford

avioni tema harrison ford avioni tema harrison ford1
Model aviona: Cessna 680
Vrijednost aviona: 18 miliona dolara

Ovaj 72-godišnji glumac dugo je aktivan u avijaciji. Kvalificirani je pilot i posjeduje osam aviona, među kojima je i ova Cessna 680 Sovereign. Zeleni avion ima devet sjedišta, a maksimalni kapacitet je 12 putnika. Kvalificira se kao avion za duže letove i može dostići brzinu od 848 km/h.

– Letenje je kao dobra muzika. Čini vas slobodnim. Volim ove mašine i volim sve ljude koji se bave letenjem. Avione sam imao i ranije, kao i pilote koji su njima upravljali. Ali, onda sam shvatio da se oni zabavljaju mnogo više od mene – kazao je jednom prilikom slavni glumac.

Roman Abramovich

avioni tema roman abramovich avioni tema roman abramovich1 avioni tema roman abramovich2

 

Model aviona: Boeing 767-300
Vrijednost aviona: 83.600.000 dolara

Samo je nebo granica za ruskog bilionera koji u svom vlasništvu ima i nogometni klub “Chelsea”. Farbanje njegovog aviona košta blizu 76.000 dolara. Ova luksuzna letjelica posjeduje i sistem za izbjegavanje projektila, isti kao što postoji u čuvenom predsjedničkom avionu Air Force One. Prema osnovnim mjerama, ovaj avion bi imao 350 mjesta. Međutim, kada se prave za privatne potrebe, poput ovog koji posjeduje Abramovich, interijer je drugačije uređen, tako da ima sobu s velikim stolom za ručavanje za 30 osoba, velike spavaće sobe, luksuzna kupatila s tuš kabinama i veliki dnevni boravak.

U Abramovichevom avionu nalazi se i luksuzni namještaj od kestenovog drveta, te pozlaćeni detalji. Kažu da je ovo jedan od najsigurnijih aviona na svijetu, a najčešće je parkiran na Atansterd aerodromu, nedaleko od Londona.

Donald Trump

avioni tema donald trump1 avioni tema donald trump2 avioni tema donald trump3 avioni tema donalnd trump

 

Model aviona: Boeing 757
Vrijednost aviona: 95.800.000 dolara
Mag u prodaji i vlasništvu nekretnina Donald Trump zna kako se putuje sa stilom. Njegov privatni Boeing 757 luksuzan je, kako biste to i očekivali. Posjeduje veliki bračni krevet, udobne sofe, pozlaćene detalje i čak mramorno kupatilo. Na jastucima su, naravno, ušiveni porodični grbovi.

Sam Donald često poslovne pregovore vodi baš u avionu, jednako kao i njegova lijepa kćerka Ivanka.

 

Oprah Winfrey, Celine Dion, Steven Spielberg

avioni tema oprah winfrey avioni tema oprah winfrey2

 

Model aviona: Bombardier Global Express XRS
Vrijednost aviona: 42.000.000 dolara

Ovaj avion je savršen izbor za one koji imaju zgusnute poslovne rasporede poput ovih holivudskih junaka. Prvi put je lansiran 1993. godine, a danas se može naći u nekoliko varijanti. Interijer je uglavnom uređen kožnim namještajem, a broj mjesta za putnike kreće se od osam do 14. Naravno da posjeduje i kupatilo s luksuznim dizajniranim detaljima.

U avion su ugrađena dva Rolls-Royce BR710 motora. Može letjeti 16 sati bez potrebe za ponovnim sipanjem goriva.

 

Jim Carrey

 

avioni tema jim carrey avioni tema jim carrey1

Model aviona: Gulfstream V
Vrijednost aviona: 59.000.000 dolara

Jedan od najduhovitijih ljudi na svijetu Jim Carrey zaradio je milione od svojih uloga, a novac voli trošiti na luksuznu vožnju, odnosno avione. Posjeduje modela aviona Gulfstream V, poznat kao jedan od najboljih privatnih aviona na svijetu.

Glumac se toliko ponosi svojom letjelicom da je, navodno, tražio od svih šefova filmskih studija s kojima snima, a u kojima bi se mogle pojaviti scene s avionima, da obavezno snime i njegov avion.

 

Tiger Woods

avioni tema tiger woods avioni tema tiger woods1

 

Model aviona: Gulfstream G550
Vrijednost aviona: 53.500.000 dolara

Nakon što je osvojio 14 prvenstava u golfu, te zaradio više od bilion dolara, najpoznatiji golfer naših vremena Tiger Woods sebi je mogao priuštiti avion Gulfstream G550. Ovaj avion poznat je po luksuznom dizajnu, velikim svjetlima i divnom pogledu, jer posjeduju velike ovalne prozore. A svaki avion pravi se s velikom sobom za odmor i sobom za odjeću. U njega može stati 18 putnika.

John Travolta

avioni tema john travolta1avioni tema john travolta2

Model aviona: Posjeduje sedam aviona, a među njima su: Boeing 707, Bombardier Challenger 601, Boeing 727 i tri Gulfstream letjelice
Vrijednost aviona: Nije poznata

Glumac John Travolta nadaleko je čuven po velikoj ljubavi za avionima i pilotiranjem, pa ne čudi što ima čak sedam aviona. No, tu nije kraj. Na svom imanju na Floridi, uz porodičnu kuću, napravio je dvije piste za slijetanje.
Travolta je, također, počasni pilot australske aviokompanije “Qantas”.

 

Barack Obama

avioni tema barack obama avioni tema barack obama1

Model aviona: Boeing 747-200B (Air Force One)
Vrijednost aviona: 390.000.000 dolara

Poznata je činjenica da Air Force One prevozi najutjecajnije ljude na svijetu, uglavnom američke predsjednike i njihove goste.
Ova luksuzna privatna letjelica još se naziva “Bijela kuća na krilima”. Posjeduje predsjednički apartman, a u njemu se nalaze spavaći krevet, tuš kabina, dva umivaonika i privatni office. Također, čitav medicinski tim sa opremom nalazi se u avionu, a tu su i osnovne životne namirnice.

Kada se govori o njegovoj sigurnosti, pripremljen je za sve moguće napade. Posjeduje šifrovanu liniju za komunikaciju, a čak može utjecati na vremenske uvjete, mijenjajući elektromagnetni puls.

 Pinc Alwaleed bin Talal al-Saud

avioni tema saudijski princ avioni tema saudijski princ1 avioni tema saudisjki princ2

Model aviona: Airbus A380
Vrijednost aviona: 487 miliona dolara

A šlag na kraju. Šta mislite ko ima najveći, najljepši i najluksuzniji privatni avion na svijetu? Saudijski princ Alwaleed bin Talal al-Saud! Za njega avion poput Cessnae uopće nije opcija. Zato je 2008. godine naručio da mu se izradi Airbus A380, najveći privatni avion na svijetu, vrijedan 487 miliona dolara.

Iste modele aviona koriste aviokompanije Singapure Airlines i Emirates i mogu prevesti 800 putnika. No, princu nije bilo potrebno 800 sjedišta, pa je umjesto njih sebi napravio veliko tursko kupatilo i garažu za svoj Rolls-Royce, što ga je koštalo dodatnih 150 miliona dolara.

U avionu je odvojio prostoriju za klanjanje namaza, a u prostoriji je kompjuterski određen pravac prema Mekki, gdje god da se avion nalazi.

 

 

 

 

Pročitajte još