Merima Prguda: Veći sam fan dobre energije nego šminke

Piše: Redakcija

Merima Prguda među omiljenim je TV licima u našoj zemlji. Navikla nas je na klasiku i elegenaciju kada je o modnom stilu riječ, dok je godinama crna i njegovana kosa njen zaštitni znak. No, osim o kosi, Merima veoma vodi računa i o načinu na koji njeguje kožu lica i tijela

 

Moja dnevna njega lica podrazumijeva čišćenje i obaveznu kremu. Imam jutarnju i noćnju rutinu, a razlika je što u jutarnjoj nema šminke na licu. Ne koristim mnogo proizvoda, mišljenja sam da je to nerijetko kontra efekat onoga što želimo postići na licu. Dove sapun, Garnier micelarna voda i Vichi krema su moja tri koraka, s tim da ovaj s micelarnom vodom izostaje ujutro

Kažu da je dobra frizura osnov dobrog izgleda. Moj trik je jednostavna visoka čupava punđa. Volim kad to izgleda onako nemarno, ponekad kao da mi je trebalo tri minute da to smotam.

Prihvatam sebe kakva jesam, nisam pobornik korekcija osim kad je to zaista peophodno. Svi imamo dobre i loše dane, dane kad nam se ne sviđa naš odraz u ogledalu pa promijenimo nešto – šminku, frizuru, naušnice za taj dan… ali na sebi ne bih mijenjala ništa. Često kad vidim koliko daleko djevojke, žene, danas odu u korekcijama i ne voljenju i ne prihvatanju sebe, pomislim koliko je lijepo primijetiti prve bore na licu, smijalice, jer u nekim slučajevima nema nazad. Mišljenja sam da sebe treba voljeti i biti zahvalan, a ljepota dolazi s energijom, osmijehom i onim što dajete ljudima oko sebe. Nije baš sve u savršenim crtama lica. Na koncu – ko uopšte ima pravo da definiše savršeno? Svi smo razliciti, drugaciji i unikatni, i vrlo često nas baš to nešto što možda ne volimo kod sebe čini lijepima i drugačijim.

Lekcija u šminkanju koju sam naučila je definitivno vječna lekcija – manje je više. To sa šminkom zaista jeste tako. Što je veća količina šminke, to sve izgleda neprirodnije. Nisam nikada voljela mnogo šminke na licu, ne volim to ni danas. Nimalo mi se ne svidja ovaj novi trend gdje imamo more mladih djevojaka koje su dnevno našminkane kao mi za studio. Ne razumijem to – kliogram sminke, 300 nekih preparata, korektora, fiksatora, sjenčenja – i sve izgledaju isto. A da ne spominjem efekat na koži koji će se tek nekad kasnije vidjeti. Počela sam se šminkati nekad krajem srednje škole, a o šminkanju sam najviše naučila kada sam pocela raditi na TV-u. Uživam u šminkanju, volim te neke fine sitnice, na poslu me taj dio dana odmara. Ono što je meni uvijek „must have“ je fini prozracni ten, bez teških pudera i tako uvijek izgledam svježe.

Ljepota je vrlo težak pojam za definisati. Nešto što je meni lijepo, možda Vama nije i obratno. Definitivno mislim da ljepota nije samo ono što se okom vidi, to i prolazi, blijedi, mijenja se, ali kada je riječ o ženama, ljepoti i izgledu, onda tu definitivno mislim da veliki dio dolazi i iznutra. Na kraju krajeva, kad ste ljuti i namrgodjeni to se vidi na licu. Tako da mislim da je definitivno ljepše vidjeti osmijeh i da, veći sam fan dobre energije nego šminke.

Kao i svi, naravno da imam trenutke nesigurnosti, slabosti. Nisam neko ko to previše ispoljava, zadržim za sebe, promislim još koji put pa odlučim. Mislim da su to sve prirodna stanja uma, čovjeka. Živa smo bića sa bezbroj izazova svaki dan, umorimo se. Rekla bih da sam nesigurnost upoznala kada sam rodila sina. Bezbroj puta sam se zapitala je li ispravno to šta i kako radim, je li to sve dovoljno dobro, jer ne znam bolje, jer je to moje prvo dijete i ne želim da mu išta fali, ali vremenom shvatite da je i to sve normalno, i da njemu zaista nista ne nedostaje. S tim stvarima se borim racionaliziranjem, pokušavam realno sagledati stvari, razdvajam dobro i loše, ispravno i pogrešno, pa nekako dođem do rješenja. Svako će pronaći svoj način, ali mislim da je prioritet imati na umu uvijek da smo samo ljudi i da ucimo dok smo zivi.

Godine su me naucile smirenosti. Mislim da je to ključno za bistar um u kriznim situacijama.  

Posljednji beauty tretman je bio sjenčenje obrva. Oduševljena sam imam konačno obrve. Moje su obrve prirodno tanke i nejednake i uvijek bih ih podebljavala sjenom jer su u suprotnom izgledale malo čudne i neuredne. Sad sam mirna, sad su sređene i ne moram više gubti vrijeme na to. Sjajna stvar i topla preporuka. Inače nisam neki pobornik beauty tretmana. Iskreno nemam povjerenja, a s druge strane tata i mama su me počastili dobrim genima i lijepom kožom s kojom zaista nemam problema, pa se moji tretmani svode na feniranja i to je to.

Kada pogledam fotografije iz srednje škole gdje kažem: „Bože dragi pa šta je ovo?!“ Tada sam imala nekoliko kilograma više, pubertet je učinio svoje, ja mlada i ljuta na cijeli svijet i tako te faze. Sobom se iskreno ne bavim nešto toliko puno da sebi ocjenjujem izgled, više me zabavljaju dogadjaji nego to kako sam izgledala, jer ću za 10 godina biti za deceniju starija i ko zna kako cu izgledati.

Moj zlatni beauty savjet je skidajte sminku prije spavanja, i manje je vise.

Volim svoje bore, veliki broj njih nastao je iskljucivo zbog mog stalnog smijanja. Ne smetaju mi, lijepo je to što godine prolaze, lijepo je vidjeti te promjene na svojoj koži. Moje navike ostale su iste i jedino sto sam promijenila jeste krema za lice. Nju biram shodno periodu života jer koži treba malo vise „hrane“ vremenom. Sve drugo ostalo je potpuno isto.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti