Aida Đapo: “Vintage” nije moj hobi, niti posao, već stil života

Piše: Redakcija

Je li Vam teško pronaći “vintage” komade odjeće u našoj zemlji?

U BiH je moguće doći do odličnih vintage komada. Nedavno sam toliko stvarčica nakupovala kod jedne gospođe koja nabavlja vintage garderobu iz Amerike. Obuću i torbice nalazim putem interneta. U biti, mnogo stvari sam uzela od mame koja je to nekada sakupljala kupovinom u vintage shopovima po Evropi. Volim ići u potragu za dobrim starinskim stvarima i po našim takozvanim “second hand” dućanima. Također, mnogo stvari sam dobila na poklon, mnoge mi šalju prijateljice iz inozemstva.

Koju deceniju karakterizira Vaš look?

– On nije jasno definiran, odnosno ne karakterizira samo jednu deceniju. Volim da kombiniram odjeću, šešire, cipele, torbe i frizure iz perioda ’20-ih do kasnih ’50-ih, ponekad se nađe i pokoja kombinacija iz ’60-ih. Volim misteriozni look dvadesetih s naglašenim očima i frizurom u takozvanim “talasima”, međutim, on zahtijeva vrijeme i teško ga je nositi svakodnevno. Uzori su mi žene s običnih fotografija, iz porodičnih albuma, kao i glumice s crno-bijelih ekrana. Moj stil je moja svakodnevica i uživam u tome.

Jesu li “vintage” komadi skupi?

– Da i ne. Zavisi od toga gdje kupujete i koliko prodavač zna vrijednost onog što prodaje. “Vintage” je posljednjih godina zloupotrijebljen kao općepopularni trend. Koliko god izmišljali “toplu vodu” i nove trendove, činjenica je da su “vintage” i “retro trend” u posljednjih nekoliko godina sve prisutniji. Povratak u prošlost izuzetno je popularan. Četrdesete i pedesete bile su godine kada je ženstveni glamur bio na vrhuncu. Blještave holivudske starlete i zavodljive pin-up djevojke, nosile su haljine koje su naglašavale njihovu figuru, ekstravagantne frizure i dramatičan make-up kojim su definirale svoj stil. Na tu je kartu ženstvenosti i seksepila igrala i Dita Von Teese, koja je popularizirala stil pin-up djevojaka koje mame svojim zanosnim oblinama. Holivudski glamur živi i danas, i to ne samo na crvenom tepihu.

Međutim, pojam “vintage” i “retro” se često miješaju.

– Da, danas možete zapaziti sve više djevojaka koje prodaju “retro” odjeću kao “vintage” putem svojih Facebook stranica. Popularno je prodavati bluze, suknje, torbe i haljine iz ’80-ih i ranih ’90-ih kao vintage komade. Općenito govoreći, odjeća koja je proizvedena prije ’20-ih je “antique”, a iz razdoblja 1920.-1960. je “vintage”. Odjeća i stvari iz ’80-ih i ’90-ih označava se kao “retro”.

Koja Vam je krpica u ormaru najdraža?

– “New Look Style” jaknica iz ’50-ih godina kakvu je nosila najpoznatnija “Diorova2 muza tog vremena – Dovima.

Kompletan intervju možete pročitati u printanom izdanju magazina “Azra” (br. 856)[nggallery id=64]

Pročitajte još