Alma Čardžić: Pozitivnost je najbolja maska za lice

Piše: Redakcija

Pjevačica Alma Čardžić (51), osim dobrim glasom, plijeni pažnju i sjajnim izgledom i ukusom za dobar modni stil. Ovoga puta modu i pjesmu smo ostavili po strani, te se fokusirali na beauty rutinu u kojoj vokalno, jedna od najkvalitetnijih pjevačica u Regiji svakodnevno uživa. Alma nije pala u zamku konzumerističkog društva, između dobro upakovanog i skupog proizvoda, radije će izabrati onaj na prirodnoj bazi. Neke od svojih krema i maski za lice pravi sama. Uz svoje male beauty tajne, otkrila nam je i recepte za neke od njih.

Za njegu lica dnevno mi je potreban jedan sat. Imam suhu kožu kojoj je neophodna kvalitetna hidratacija. Umivam se samo kad trebam ići vani. Jutarnju njegu počinjem tečnim kisikom, našpricam lice i čekam da ga koža upije, nakon toga stavljam kapljice hijalurona, a onda i kremu koju sama pravim od pčelinjeg voska, propolisa, ulja od smilja, kantarionovog i arganovog ulja. Pčelinji vosak istopim na pari, dok se hladi, miješam vosak i dodajem po nekoliko kapi od svakog od nabrojanih ulja. Prije spavanja obavezno očistim kožu lica, ponovo nanosim tečni kisik i kapljice kolagena. Godinama prakticiram masažu lica, posljednje vrijeme najviše Zogan masažu. Sve to možete raditi dok gledate TV. Sama sebi pravim i vitaminske maske na prirodnoj bazi.

Moja kosa je suha i kovrdžava. Oduvijek je ravnam, ali ako se desi da nemam vremena otići frizeru, operem je i pustim da se prirodno osuši i dobijem frizuru. Ako ne stignem ništa od toga, smotam kosu u punđu.

Na licu, tijelu, uvijek ima neki detalj koji nam se ne sviđa, meni su smetali dok sam bila tinejdžerka. Obrve, naprimjer, oblik mi se nije dopadao, ni pincetom se nije mogao popraviti. Hvala Bogu da postoje ove tehnike iscrtavanja obrva. Zatim, moje trepavice su kratke i oštre, pa za potrebe snimanja stavim vještačke, ali nakon toga brže-bolje skinem, jer mi smetaju. Uvijači mi nisu od velike pomoći. Zato, naučila sam davno jedan trik, tupim nožem lagano uvijem trepavice. Isprobala sam i mnogo maskara dok nisam pronašla onu koja mi odgovara.

Za mene je manje – više, i to se nikad nije promijenilo. U slobodno vrijeme stavljam malo šminke; ruž ili sjaj za usne, maskaru i korektor. Puder koristim samo kad radim, ili za večernji izlazak. Moja prijateljica Marina Lovrić, make-up artist, naučila me malim trikovima. Dešava se ponekad da nemam profesionalnog šminkera pa moram biti sam svoj majstor. Konsultujem se s njom u odabiru dekorativne kozmetike, jer zna moju kožu lica, šta mi odgovara, a šta ne.

Sve što je unutar čovjeka pokaže se na njegovom licu. Možete njegovati lice najboljim preparatima, ali ako nema unutarnje njege, nećete postići pravi efekt. Ishrana je jako važna, voda je neophodna. Pozitivnost je jako dobra maska. Naše unutarnje stanje se reflektuje na licu.

Imam trenutke nesigurnosti, prije su me plašili, a sad me raduju. Naprimjer, radim novi album, kod svake odabrane i otpjevane pjesme razmišljam – da li je to dovoljno dobro, da li će se ljudima svidjeti? Osjetim nesigurnost kada trebam raditi nešto prvi put, radujem se izazovu, ali sam nesigurna jer o tome znam veoma malo. Borim se učenjem, svakom novom spoznajom i novim znanjem raste moje samopouzdanje, obuzme me neka dobra energija. Nije sramota ne znati, nego ne naučiti.

Životno iskustvo je neprocjenjivo ako naučite nešto iz njega. Ne smijete biti preozbiljni, smijete griješiti, dozvoljeno je biti nesiguran…, čak i poželjno. To vas tjera da radite na sebi, da se igrate, da pravite bolju verziju sebe. Uslov je samo želja i dobra volja.

Nedavno sam, na nagovor kćerke uradila popunjavanje usana biopolimerom. Imala sam prirodne pune usne, međutim, s godinama su se promijenile, nekako istanjile. Nakon ovog postupka izgledaju kao nekada. Interesantno, niko nije primijetio. Eh, da mi je neko rekao da ću to uraditi, izričito bih rekla „ne“.

Gledajući jedan svoj TV nastup, prokomentarisala sam: “Uh što sam bila zgodna!, a onda i: “Jesam li stvarno bila tako zgodna?” Pa gledam slike: „…jao, ovdje sam imala višak kilograma…, ovdje sam premršava…, gledaj mi frizure“ (smijeh). Sjećam se jednog TV nastupa, bila sam nezadovoljna jer nisam stigla otići frizeru, spremiti nešto za obući… Prvo što sam dohvatila iz ormara sam obukla. Gledam snimak prije nekoliko dana i pomislim: “Ovdje sam tako super izgledala. Različite su reakcije i normalno je da se s vremenom mijenjaju.

Postoje proizvodi kojima sam vjerna 15 godina. „Shiseido Base Radiant  Lifting“ posvjetljujući puder s SPF 15 je među njima. Maskara „Collistar“ trepavice produžuje i čini ih uvijenim. „Kryoaln Supracolor“ je puder koji koristim za TV snimanje, posebne večernje izlaske, prekriva apsolutno sve na licu. Ruževe i sjajila za usne, rumenila i ostale proizvode iz dekorativne kozmetike često mijenjam.

Moj temeljni beaty savjet je da volite sebe sa svim onim što vam je priroda podarila. Nemojte nikad poželjeti da izgledate kao neko drugi. Ako želite nešto da promijenite na sebi, samo to malo korigujte, radite to s mjerom. Izdvojite vrijeme za sebe, njegujte se i uživajte u tome. Svi ostali savjeti su dostupni na internetu.

Ne sjećam se svoje prve bore. Nisam nikad time bila opterećena. Zakon prirode je neumoljiv i kad to prihvatite, starenje nije bauk.Također, znam i da se to ne može zaustaviti, ali usporiti može. Cijelog života sam fizički aktivna, treninge prilagođavam svom tijelu, izdržljivosti. Istražujem mnogo, njegu prilagođavam promjenama na mojoj koži, uglavnom me zanima sve na prirodnoj bazi. Reklame za skupe kreme prodaju nadu a ne mladost. Prirodna njega, vježbe za tijelo su dostupni na internetu, ne koštaju mnogo. Potrebna je samo želja i volja.

Pročitajte još