U doba Corone: Vođenje ljubavi DA, ali sa zaštitom

Piše: L. B.

Dok je društvo prisiljeno na izolaciju, čežnja za druženjem je jača nego ikada prije. Iako mnogi napokon imaju višak slobodnog vremena o kojem su dugo čeznuli, napori za sprečavanje širenja virusa koje su provele pojedine države i gradovi uveliko limitiraju vršenje mnogih aktivnosti koje bi parovi inače izabrali. S  ciljem usporavanja širenja Covida-19 mnoge države su zatvorile sve ugostiteljske objekte, tržne centre, te svojim građanima ograničile kretanje. Stručnjaci savjetuju da parovi ne odustaju od romantike, samo da joj pristupe iz drugog ugla.  Ali, šta je sa najintimnijim kontaktom dvoje ljudi, te da li su u vrijeme pandemije dozvoljeni poljupci, pitaju se mnogi?

Vođenje ljubavi DA, ali sa zaštitom

Dok se od ljudi zahtijeva da se odsijeku od vanjskog svijeta i povuku u karantin, parovi koji žive zajedno bit će u stalnom kontaktu u svom domu. Zato je veoma velika vjerovatnoća, ako je jedna osoba zaražena, da je druga isto pozitivna na Corona virus. Ipak, stručnjaci preporučuju sljedeće: ”Sa svojim intimnim partnerom s kojim živiš, uredu  je imati fizički kontakt, sve dok nijedno od vas nema simptome“.

Kada je riječ o spolno prenosivim bolestima, najbolji vid zaštite su kondomi, no jesu li oni ipak pouzdani i protiv Corona vrusa?

– S obzirom na to da je ovo novi virus, ne znamo tačno kako se infekcija prenosi s osobe na osobu. Epidemiolozi savjetuju da se izbjegava kontakt sa osobom koja je zaražena, ili sumnja na virus. Seks s osobom koja je zaražena, ili se nalazi u samoizolaciji, nije preporučljiv, ali ako do njega dođe, pazite da uvijek koristite zaštitu i nikako bez nje se ne upuštajte u odnos – kaže dr. Simran Deo, britanski epidemiolog.

ŠTA JE S LJUBLJENJEM?

Epidemiolozi sugeriraju da ograničite ili izbjegavate spolne odnose dok se ne identificiraju svi mogući načini širenja Corona virusa. Šta je onda s ljubljenjem? Nažalost, dokori ni ovdje nemaju dobre vijesti. Ne preporučuje se čak ni ljubljenje preko zaštitnih maski. Mnogi stavljaju maske za lice, koje, kao što smo već čuli, zapravo uopće ne mogu zaštititi od zaraze, a jedan liječnik tvrdi da su “beskorisne” u borbi protiv infekcije. Ljubljenje se može činiti bezazlenim, ali stručnjaci upozoravaju: “To baš i nije sigurno. U slini su izuzetno visoki virusni titri. Oni omogućavaju prenos virusa prilično lako s osobe na osobu putem ove vrste kontakta”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti