Barack Obama: Biden može ujediniti i izliječiti naciju

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B–iqBRFu6y/

Bivši američki predsjednik Barack Obama podržao je svog potpredsjednika u dva mandata Joea Bidena u kandidaturi za predsjednika, poručivši kako on može ujediniti i izliječiti naciju koja prolazi kroz neke od najtežih trenutaka u svojoj historiji. Službena podrška vjerovatno najpopularnijeg američkog političara zadnji je u nizu poticaja Bidenovoj kampanji i dodatni znak da se demokratski čelnici ujedinjuju iza jednog kandidata uoči izbora u novembru.

Karakter i iskustvo

– Joe ima karakter i iskustvo da nas vodi kroz jedno od naših najmračnijih doba i izliječi nas tokom dugog oporavka. – rekao je Obama u 12 minuta dugoj videoporuci snimljenoj u njegovom domu u Washingtonu.

– Vjerujem da Joe ima sve kvalitete koje sada trebamo od predsjednika. – dodao je Obama i zaključio kako je odluka iz 2008. godine kojom je Bidena odabrao kao svog potpredsjednika bila među “najboljima koje je ikad donio”.

77-godišnji Biden jedini je preostali demokratski kandidat za suparnika predsjedniku Donaldu Trumpu, nakon što se njegov posljednji suparnički kandidat Bernie Sanders povukao iz utrke prošle sedmice. Sanders, senator iz Vermonta koji glasi za kandidata lijevog krila Demokratske stranke, svog je bivšeg rivala podržao jučer, poručivši da je vrijeme da se Amerikanci svih političkih opcija udruže u podršci Bidenu.

Obama je Trumpovu politiku nazvao punom korupcije, egoizma i gluposti

Obama je pohvalio Sandersa nazvavši ga šampionom progresivnih ideja i strastvenim kandidatom čija su energija i entuzijazam inspirisali milione mladih birača. Bivši predsjednik u dva mandata naglasio je da progresivni glasači sada trebaju pomoći u svrgavanju republikanskog predsjednika.

– Sada nam je potrebno da se Amerikanci dobre volje ujedine u velikom buđenju protiv politike koja je prečesto obilježena korupcijom, nemarom, egoizmom, dezinformacijama, glupošću i čistom pakosti. – rekao je Obama.

– Kako bismo to promijenili, potrebno nam je da se Amerikanci svih političkih boja kao nikad prije uključe u našu politiku i društveni život. – zaključio je.

Obama je dodao da trenutna situacija uzrokovana virusom je jako teška. Poslao je podršku svim medicinskim radnicima i onima koji se nalaze na prvoj liniji borbe protiv korone. Njegova supruga Michelle i on se mole za sve one koji su izgubili nekoga zbog virusa i za one koji su se nažalost zarazili.

Pročitajte još