Šta čita plava krv?

Piše: Redakcija

 

Mnogi vrijeme u izolaciji krate uz čitanje neke dobre knjige. Izuzetak nisu ni pripadnici plave krvi. Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, na društvenim mrežama je otkrila listu knjiga koje čita ovih dana. Citirajući Ernesta Hemingwaya: “Nema prijatelja odanog poput knjige”, na društvenoj mreži Clarence Housea, Camilla je dodala: “U ovim izazovnim vremenima, kada smo izolirani od onih koje volimo, mnogi od nas pronalaze utjehu u čitanju, zahvaljujući knjigama, naša mašta se razvija, i odvodi nas na nezaboravna putovanja. Uz Camillin izbor otkrivamo vam knjige koje čitaju i drugi pripadnici britanske kraljevske porodice.

Vojvotkinja od Cornwalla

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B0AjvdMHn9I/

Uz naklonost romanima koji nude eskapizam, Camilla priznaje da je „Cazalet Chronicles“, sjajne Elizabeth Jane Howard među njenim favoritima.

– Da na pusti otok moram otići s jednom knjigom, to bi bila upravo ova – kaže supruga princa Charlesa.

Na njenoj polici nalazi se i cijela zbirka Philipa Pullmana, njen omiljeni roman Charlesa Dickensa „Priča o dva grada“, te „Crvena bilježnica“ Antoina Lauraina (remek-djelo pariskog savršenstva).

Princ Charles

Zajedno sa suprugom, princ od Walesa dijeli strast prema knjigama, a autor je i sam. U knjizi „Harmonija: Novi način gledanja na naš svijet“, pisao je o učincima klimatskih promjena i okoliša. Dok upija knjige o vrtlarstvu i okolišu, princ Charles gaji ljubav i prema poeziji. Također, svojim unucima voli čitati Harryja Pottera. Camilla je u dokumentarcu snimljenom povodom 70. rođendana svoga supruga otkrila: “Diže se na ruke i koljena te satima puže, stvaraju smiješne zvukove i smijeh, a naši unuci to vole. Dok im čita ‘Harryja Pottera’ i proizvodi glasove likova, djeca stvarno uživaju“.

Vojvotkinja od Cambridgea

AFP

Kate je nedavno snimljena kako u Kensington High Streetu iz knjižare odlazi s velikim gomilama dječijih knjiga za princa Georgea i princezu Charlotte. Jane Austen i Charles Dickens zauzimaju visoko mjesto među njenim omiljenim autorima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti