Burberry pravi zaokret u modnoj industriji: Lansirao ekološki održivu kolekciju

Piše: Redakcija

Sve glasnije apele o važnosti očuvanja planete Zemlje očito je čula britanska modna kuća Burberry, jer je povodom Dana planete Zemlje 22. aprila lansirala novu verziju svoje kolekcije za proljeće/ljeto 2020. Riječ je o održivoj verziji kolekcije za toplu sezonu koju je Burberry nazvao “ReBurberry Edit”, a sastoji se od 26 odjevnih komada izrađenih od recikliranih materijala kao što su ostaci tekstila te plastika dobivena preradom ribarskih mreža. Modna kuća je vodila računa i da svaki model iz kolekcije “ReBurberry Edit” ima posebnu oznaku koja pojašnjava kako konkretni odjevni predmet zadovoljava kriterije održivosti, od sastava recikliranog materijala preko uslova u kojima su ga radnici izrađivali.

 

Navedena je i energija koja je utrošena za produkciju. Osim ženske i muške odjeće kolekciju čine i modni dodaci sunčane naočale i torbice. Burberry na našu planetu neće misliti samo kroz ovu kolekciju, već je napravio strategiju i obavezao se kako će do 2022. godine svu svoju odjeću proizvesti na ekološki prihvatljiv način.

-Snažno vjerujemo da moramo unositi pozitivne promjene u svaki aspekt proizvodnje kako bi jednom izgradili održiviju budućnost za čitavu modnu industriju – poručuju iz britanske modne kuće.

Pročitajte još