Svakog ljeta u modi je… lubenica

Piše: Redakcija

Ništa ljeti tako ne prija kao kriška (dvije, tri…) crvene, sočne i mnooooogo rashlađene lubenice. Dok curi niz grlo i obraze, osim što gasi žeđ, veoma efikasno čisti organizam, pogotovo bubrege, direktno i indirektno utječe na čišćenje i bolju funkciju zglobova i kičme i, vjerovali ili ne, djeluje kao snažan prirodni dezodorans.

Što je više konzumirate, prije ćete se osloboditi i viškova soli u svim dijelovima organizma u kojima se sakupljala zbog prekomjerne upotrebe ili nekih zdravstvenih problema.

Također, ona pročišćava crijeva, uspostavlja normalizaciju mikroflore i uspostavlja Ph ravnotežu. U 100 g lubenice je samo 30 kalorija, pa je odličan saveznik u brobi protiv celulita.

Sada, kada su ogromni zeleni polodovi preplavili pijace, pitanje je kako izabrati pravu, slatku lubenicu. Evo kako. Prvo je, naravno, dobro pogledajte. Zrela lubenica treba biti tamnozelene boje. Plus, kažu da je dobar znak ako se na lubenici nalazi “ožiljak”. Zatim je podignite. Ako je zrela, trebala bi biti teška za svoju veličinu, jer 92 posto lubenice čini voda. Nezrela lubenica je lagana za svoju veličinu, zato što nije pokupila dovoljno vode. Razgledajte. Potražite stranu lubenice koja je ležala na zemlji. Svaka lubenica ima to mjesto i trebalo bi da bude neke kremasto žute boje, između boje banane i boje limuna. Ako je površina bijele boje ili svijetlozelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela, da je prerano ubrana, odnosno da nije dovoljno dugo ostala na suncu.

Sada se, vjerovatno, pitate šta je s poznatim kuckanjem/šamaranjem lubenice, testom zvuka i tim stvarima? Neki se farmeri strogo drže ovog pravila, dok neki tvrde da nije toliko bitno. Neki kažu da bi zrela lubenica trebala proizvesti dubok ton, dok oštrije, kraće zvukove proizvodi lubenica koja nije dovoljno zrela.

Većina nas uživa u svježoj lubenici, ali od nje se mogu pripremiti ukusne delicije. Čak i od njene kore, nikako je ne bacajte!

Sok od lubenice

Sastojci: 650 g lubenice bez košpica i kore, korica 1 limuna, 3/4 šoljice limunovog soka, 1/2 šoljice meda, 1 i 1/2 šoljica hladne vode, 1 tanko narezan limun za ukras

Priprema: Lubenicu stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Procijedite sok i ulijte u veliki bokal. Dodajte limunovu koricu.
Miješajte limunov sok i med dok se med ne otopi. Dodajte sok od lubenice. Ulijte 1 i 1/2 šoljicu hladne vode, izmiješajte i poklopljeno držite u frižideru do posluživanja. Poslužite s ledom i kriškama limuna.

Kup s lubenicom

Sastojci: 500 g svježeg ricotta sira, 100 g  krem sira (dukatela, abc sir ili nešto slično), 1 šoljica mlijeka, 1 šoljica šećera, 2 kašike ruma, 1 kašičica naribane kore limuna, pola kašičice vanilije, 1/8 kašičice soli, 1/3 šoljice vrhnja za šlag, približno 1,5 kg lubenice bez košpica narezane na sitne kockice, naribana crna čokolada

Priprema: Izmiksajte sireve, mlijeko, šećer, rum, limunovu koricu, vaniliju i so mikserom jednu minutu, dodajte vrhnje za šlag i miksajte još minutu-dvije. Smjesu stavite u zamrzivač na najmanje tri sata. Kuglice sladoleda poslužite uz lubenicu i pospite naribanom čokoladom.

Mousse od lubenice

Sastojci: 2 kriške lubenice, 2 vrećice želatine, 2-3 kašike šećera, 400 ml vrhnja za šlag, 2-3 kašike soka od limuna/limete, malo šlaga za ukrašavanje

Priprema: Lubenicu nasjeći na kockice i očistiti od košpica. U blenderu je usitniti u kasu. Dodajte dvije kašike limunovog soka ili od limete. Ako nije dovoljno slatka, stavite 2-3 kašike šećera i dobro izblendajte. Želatinu izmiješajte sa četiri kašike kaše od lubenice i pričekajte 10-ak minuta da nabubri. U međuvremenu, izmiksajte čvrsto šlag. Ostavite sa strane.
Želatinoznu smjesu s kašom od lubenice lagano zagrijavajte da se dobije tekuća smjesa. Nakon toga lagano stavljajte kašike šlaga u želatinoznu kašu od lubenice. Lijepo izjednačite pa lagano umiješajte ostatak šlaga. Mousse prelijte u zdjelice za nabujak ili čaše za serviranje. Ostavite da se ohladi dva-tri sati te ukrasite po želji.

Kolač od lubenice i dinje

Sastojci za tijesto: 250 g oštrog brašna, 150 g margarina, 100 g šećera u prahu, 30 g mljevenih badema (oraha), prstohvat soli, 1 jaje
Sastojci za kremu: 250 ml mlijeka, 4 žumanjka, 25 g ošrog brašna, 50 g šećera, 15 g gustina
Žele od lubenice: 250 g izgnječene lubenice, 1 vrećica crvenog preljeva za torte (ili 3 listića želatine)
Još potrebno: lubenica za kuglice, dinja za kuglice, 1 vrećica svijetlog preljeva za torte, 2 kašike šećera, 250 ml vode

Priprema: Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto, formirajte kuglu i ostavite je zamotanu u foliji cca 1/2 sata u frižideru da se tijesto odmara. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini i stavite u namašćen i pobrašnjen kalup za pite promjera 26 cm. Prekrijte ga aluminijskom folijom na koju ste stavili šaku suhog graha. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici cca 20 minuta pokriveno, zatim maknite grah i foliju i pecite još pet minuta, dok lagano ne porumeni. Izvadite iz rerne i dobro ohladite.
U izgnječenoj lubenici zakuhajte jedan crveni preljev za torte i žele prelijte preko ohlađenog tijesta. Ako koristite želatinu, onda je prethodno otopite u malo zagrijanog soka od lubenice, dodajte izgnječenoj lubenici i ostavite da se počne želirati, pa tek onda premažite preko tijesta.
Za kremu dobro izmiješajte žumanjke, 1/2 dcl mlijeka, šećer, brašno i gustin. Preostala dva decilitra mlijeka zakuhajte, u kipuće umiješajte smjesu s jajima i kuhajte na laganoj vatri dok se potpuno ne zgusne. Dobro ohladite i premažite preko stvrdnutog želea. Od lubenice i dinje napravite kuglice, složite po kremi i prelijte preljevom za torte. Dobro ohladite prije služenja.

Minjon lubenice

Sastojci za masu od badema: 250 g badema, 250 g kristal šećera, 100 ml vode, malo crvenog ekstrakta ili crvene boje, 1 kašičica margarina
Masa od oraha: 250 g oraha, 200 g šećera, 100 m vode, malo zelene prehrambene boje Bijela masa: odvojiti četvrtinu gornje mase od badema

Priprema: Skuhajte sirup od šećera i vode za obje mase. Zamijesite masu s bademima i posebno s orasima. U masu s bademima dodajte komadić margarina. Odvojite odmah četvrtinu od bijele mase s bademima i ostavite sa strane. Ostatak bademove mase obojite crveno i podijelite na pet loptica. To isto uradite s masom od oraha: zamijesite orahe sa šećernim sirupom i dodajte zelenu boju (samo malo). Podijelite na pet loptica. Između plastične folije razvaljajte jednu bijelu koricu pa obmotajte crvenu i to isto uradite sa zelenom i obmotajte preko bijele. Loptice ostavite u frižider da se stegnu do sutradan. Potom ih izrežite na kriškice i ako treba površine izravnajte nožem ili nekim glatkim predmetom. Pomoću čačkalice dodajte košpice od malo rastopljene čokolade.

Puding od lubenice

Sastojci: 1 kg lubenice, 100 g gustina od kukuruza, 120 g šećera, malo vanilije, malo cimeta, 50 g čokolade za kuhanje

Priprema: Lubenicu očistite od sjemenki, izrežite na male komade, stavite u široki lonac i izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte gustin od kukuruza, šećer, malo cimeta i malo vanilije. Stavite na vatru i kuhajte na laganoj vatri dok se ne stegne kao puding. Ostavite da se malo ohladi pa smjesu ulijte u kalupe koje ste skvasili vodom ili stavite u čaše. Ostavite dva-tri sata u frižideru da se dobro ohladi. Služite posipano isjeckanom čokoladom.

Slatko od lubenice

Sastojci: 1 kg debele kore lubenice, vode prema potrebi za kuhanje, 1 kg šećera, 1,7 dl vode, 3 limuna, 1 šipka vanile ili 2 supene kašike ekstrakta

Priprema: Koru lubenice na kojoj je ostao tanak sloj crvenog ploda očistite od spoljne tamnozelene „kožice” i isijecite na kockice. Tako dobijene komadiće stavite u dublju šerpu, prelijte vodom (za dva prsta iznad lubenica), poklopite i zagrijte do tačke ključanja. Čim prokuha, promijenite vodu, naspite toplu, poklopite i zagrijavajte dok opet ne provri. Postupak ponavljajte šest puta, a zatim lubenice ostavite u cjedilo da se fino ocijede od suvišne tečnosti. U međuvremenu, rastopite jedan kilogram šećera i 1,7 dl vode (na tihoj vatri) da se dobije gust sirup. U to ubaciti lubenice, pojačajte vatru i kuhajte, a u međuvremenu vodite računa da slatko ne zagori, tako što sud treba češće protresti, a nekada i promiješati, ali pažljivo, da se komadići ne raspadnu. U napola skuhano slatko dodajte na kolutove isječen limun i vanilu, pa nastavite s kuhanjem sve dok se ne dobije sirup gustine rjeđeg meda. Sklonite s vatre i prekrijte navlaženom pamučnom krpom, te ostavite preko noći. Zatim, sutradan punite hladne tegle ohlađenim slatkom i spremite u ostavu.

Jedite je između 17 i 18 sati

Ovo povrće, koje potječe iz porodice tikve, najbolje bi bilo jesti između 17 i 18 sati. U tom periodu luče se određeni hormoni i enzimi koji nam pomažu da maksimalno iskoristimo sve hranljive vrijednosti lubenice

Ženske su slađe

Ako je okrugla kod peteljke, centimetar ili dva u prečniku, onda je lubenica ženska. Ako ima “cvijet”, onda je muška. Iskusni prodavci kažu da su ženske lubenice ukusnije.

Najveća lubenica imala je 119 kg

Postoji više od 1200 vrsta lubenica, koje daju plod veličine od pola kilograma pa sve do 100 kg. Najveća lubenica sorte Carolina Cross ikad uzgojena imala je 119 kilograma.

[nggallery id=67]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti