Kako izgledaju on-line treninzi s flašicama vode i hulahopkama

Piše: Lejla Bejdic

Kada je usljed pandemije Corona virusa, kao i svi drugi, zatvoren i njihov fitness centar u Sarajevu, domišljate trenerice Edina Dautović i Ilma Muharemović niti dana nisu sjedile skrštenih ruku. 

Svoju ekipu iz „Pro Ski Up Centra“ u Sarajevu, jedinstvenog po tome što posjeduje sprave za simuliranje skijanja koje pružaju mogućnost posebnih vrsta treninga, organizirale su u Viber i Facebook grupe te pokrenule on-line treninge.

Održavaju ih putem Zoom Cloud platforme.

– Virus je svima poremetio svakodnevicu, ali naša „Pro ski“ porodica nije stala s radom. Nakon zatvaranja studija, uspjele smo prvo odraditi jedan trening na otvorenom, a onda je i to bilo zabranjeno. Nadali smo se da neće dugo potrajati pa smo na početku objavljivali snimke treninga na našoj stranici, kako bismo svi ostali aktivni. No, kako je vanredna situacija potrajala, opadala je i motivacija kod naših članica i članova, te smo osmislili on-line treninge, kako grupne, tako i personalne –pričaju Edina i Ilma su za naš magazin.

Kako kažu, ovaj pristup ispostavio se jako uspješnim. “Zoom treninge“ održavaju već duže od mjesec, tri puta sedmično, a kako je ramazan, putem Vibera dogovaraju tačno vrijeme, kako bi našle najbolje rješenje zbog posta. 

– Fizička aktivnost jako je bitna za jačanju imuniteta, a i sa psihološke strane ima važnu ulogu. Osim što treniramo, uvijek se i našalimo i nasmijemo. Pošto smo uskraćeni za rekvizite, tokom on-line treninga koristimo razne predmete, od flašica vode, koje nam zamjenjuju bučice, do hulahopki, kojima improviziramo gumene trake za vježbanje. Ta improvizacija i nedostatak opreme ni najmanje nam ne predstavljaju problem da uradimo dobar trening – pojašnjavaju ove vrijede trenerice.

Osim treninga, dijele i savjete o ishrani, tako da u njihovim Viber grupama ne nedostaje ni Ilminih niskokaloričnih, ali ukusnih recepata.

 

Motivirale su se međusobno. 

– Zaista je prelijep osjećaj kada vam nakon treninga kažu da je bilo predivno, kada se zahvale, kada vidite radost na njihovim licima. Svakom treneru znači pohvala i da vidi zadovoljstvo na ljudima s kojima radi – oduševljeno nam govore Edina i Ilma, obje dugogodišnje uspješne i školovane sportašice. 



POST NIJE PREPREKA DA SE TRENIRA 

– S obzirom na to da je u toku ramazan, treninge smo prilagodile onima koji poste pa ih uglavnom održavamo u kasnijim terminima, kada se obavi iftar i prođe određeni preriod nakon jela. Zna se desiti da imamo i trening pred iftar, ali se tada on malo prilagodi da bude lakši, kako ne bismo stvorili dodatni napor, jer post nije prepreka da se trenira, bilo da se trenira prije ili poslije iftara. 

Post je najbolje prekinuti hurmom i čašom vode. Hurme imaju izuzetno važnu nutritivnu vijednost za postače, jer su izuzetno bogate kalijem, mineralima i ugljikohidratima koji potiču hidrataciju, te sadrže glukozu i fruktozu koji kratkoročno i dugoročno poboljšavaju nivo energije. Ono što je jako bitno jeste da se između iftara i sehura unosi što više tečnosti, jer tokom dana smo dehidrirani, a trening tome dodatno doprinosi. Veoma je bitno da i unos hrane bude podijeljen u više manjih obroka, ali s nutritivno bogatim namirnicama. Svakako trebamo izbjegavati prejedenja, te unos pržene hrane – savjetuje Ilma Muharemović.

Pročitajte još