Moderna i funkcionalna dječija soba

Piše: Redakcija

Dječija soba svima je najdraža i najveselija prostorija u kući. Mala oaza mira vaše dječice, njihovo utočište, mjesto gdje uče prva slova, upoznaju prve bajke, čuvaju svoje najdraže igračke i, naravno, mjesto za koje će ih vezati brojne uspomene iz djetinjstva kada odrastu.

 

Pri uređenju sobe za svoje mališane ne morate brinuti o tome šta je u trendu ili koji moderni namještaj kupuju vaše prijateljice, važno je da soba bude mjesto gdje dijete voli provoditi vrijeme i osjeća se ugodno. Dječija soba je mjesto za igru, učenje, druženje s prijateljima, odmor i spavanje, stoga mora kvalitetno objediniti više funkcija. Pri uređenju dječije sobe važno je da odgovara uzrastu, navikama i potrebama djeteta. Uz odabir kvalitetnih podova i odgovarajuće boje zidova, osnovne komponente uređenja su kvalitetan krevet, ormar, funkcionalan radni stol i odgovarajući prostor za igru. U današnje vrijeme ideja za uređenje dječije sobe ne nedostaje, a na vama je da odlučite kakvu sobu želite i odredite budžet.

 

10 savjeta za uređenje dječije sobe

 

  1. Ako tek useljavate u novu kuću ili stan, dobro razmislite o položaju dječije sobe. Razmišljajte unaprijed i zamislite situaciju za deset ili više godina, kada dijete naraste, te na temelju toga odredite raspored soba.
  2. Koliko god se soba vašeg klinca razlikuje od aktuelnih trendova, najbitnije je da se dijete u njoj dobro osjeća. Međutim, jednako je važno da soba svojom strukturom, organizacijom, bojama, materijalima i odnosima između svih tih elemenata omogućuje djetetu igru i razmišljanje, te mu daje poticaj za kreativno izražavanje.
  3. Minimalna kvadratura sobe za jedno dijete trebala bi iznositi između osam i deset kvadratnih metara. Unutar ove površine idealno je smjestiti sve potrebne sadržaje za dijete: spavanje, igra, rad, učenje, spremanje odjeće i stvari. Ako postoji mogućnost organiziranja dječije zone u nešto većoj površini, uz prostor za spavanje možete organizirati zajedničke prostorije za igru i boravak djece, s dječijom terasom i odvojenim ili zajedničkim garderobama.

 

4.Za početak, pristupite uređenju dječije sobe s optimizmom i veseljem. Imajte na umu potrebe i želje svoga djeteta, te činjenicu da ne uređujete sobu za sebe, već za njega.

  1. U dječijim sobama može se štedjeti na svemu osim na slobodnom prostoru za igru, kvalitetnom podu i osvjetljenju. To je bazična struktura prostorije koja se ne mijenja s godinama i predstavlja osnovu za svaku kasniju prepravku.
  2. Pokušajte sobu urediti tako da se njena funkcionalnost mijenja kako dijete raste. Dječija soba trebala bi se prilagođavati otprilike četiri puta. Prvi put treba biti prilagođena sasvim malom djetetu predškolske dobi, zatim je potrebno prilagoditi sobu za dijete školske dobi, onda za pretpubertetni period, i na kraju za srednjoškolca. Postoji i potencijalna peta prilagodba, a to je za studenta, odnosno odraslu osobu, ali tu ionako vjerovatno nećete imati šta puno za reći ili odlučiti.

  1. Odaberite boje zidova ili tapeta. Najbolji izbor su nježne, pastelne nijanse ili bijela uz koju možete kombinirati namještaj i detalje kakve god želite. Želite li žarke boje na zidovima, ograničite se na jedan zid ili detalje u toj bolji. Za dječije sobe ne preporučuju se crna i crvena boja zidova, ma koliko vaš tinejdžer insistirao na tome.
  2. Kad je riječ o rasporedu, on proizlazi iz specifičnosti prostorije, ali i rasporeda aktivnosti djeteta. Za predškolsko dijete osigurajte dovoljno prostora za igru, elementi koji služe spremanju igračaka trebaju biti lako dostupni djeci, dok za školarca vodite računa da pisaći sto treba imati dobru prirodnu rasvjetu.

  1. Odabir poda je vrlo važan. Najpogodniji pod za dječiju sobu je drveni, ali vodite računa da se ne premazuje štetnim lakovima. Bez obzira na vrstu poda, obavezno je postavljanje tepiha ili sličnih toplih podloga na sredinu prostora, pogotovo u sobama za manju djecu koja provode mnogo vremena igrajući se na podu.

10. Birajte namještaj koji je multifunkcionalan, višeznačan i raste s djetetom. Odaberete li kvalitetne osnovne komade poput kreveta, ormara, polica i radnog stola, možete uštedjeti mnogo novca u budućnosti. Odolite iskušenju šarenog i malenog namještaja, stavite veći i jednostavniji. Neka namještaj bude osnova

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti