Ko je žena koja prkosi Trumpu

Piše: Redakcija

Gradonačelnica i samohrana majka usvojene djevojčice (Foto: Today)

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser (48) pridružila se hiljadama demonstranata u svom gradu, a putem Twittera pozvala je građane da glasaju protiv Donalda Trumpa na izborima u novembru.

Bowser, rođena 2. augusta 1972. godine osma je gradonačelnica glavnog grada SAD-a. Prije izbora za gradonačelnicu Washingtona, održanim u novembru 2014. bila je član gradskog vijeća Distrikta Columbia predstavljajući 4. okrug grada Washingtona. Članica je Demokratske stranke. Ona je druga žena u historiji na poziciji gradonačelnice Washingtona nakon Sharon Pratt Kelly.

Iako je američki mediji opisuju kao ženu koja čuva svoju privatnost, njen privatni život došao je u žižu kada je 2018. godine usvojila bebu, djevojčicu Mirandu Elizabeth Bowser. Nikada se nije udavala tako da je samohrana majka. Kada je Mirandi bilo tri mjeseca odlučila je predstaviti je javnosti u emotivnom kućnom intervjuu s voditeljicom emisije „Today“ kada je rekla kako se nada da će njena priča o usvajanju potaknuti i ostale žene da osnuju vlastite porodice.

Muriel Bowser odrasla je u kvartu North Michigan Park u sjeveroistočnom dijelu Distrikta Columbia. U njenoj biografiji stoji da je najmlađa od šestoro djece Joan i Joe Bowsera. Maturirala je 1990. godine u srednjoj školi Elizabeth Seton, privatnoj katoličkoj srednjoj školi za djevojčice koja se nalazi u Bladensburgu u Marylandu. Zbog odličnih ocjena dobila je stipendiju za fakultet. Diplomirala je na Univerzitetu Chatham u Pittburghu, Pennsylvania, iz oblasti historije, a na Američkom univerzitetu SPA u Washingtonu dobila je diplomu iz javne politike. Preselila se u Riggs Park u 4. okrugu grada Washingtona 2000. godine.

Njeni roditelji – Joe i Joan, koji još uvijek žive u njenom domu iz djetinjstva u parku Sjeverni Michigan – pomažu Bowser kada je potrebno pričuvati Mirandu. Kad mora raditi vikendom, Bowser pokupava te događaje učiniti porodičnim. Bowser tako pokušava što više vremena provesti s Mirandom, uživa u tome da joj mnogo čita i vodi je u šetnje.

Inače, Washington DC, glavni grad SAD-a ima specijalan status. Oznaka DC u imenu grada je „District of Columbia“.  Kako prenosi DW, upravo te posebne okolnosti su, tokom protesta, dovele do spora između Trumpa i gradske vlade Washingtona i pitanje je ko tu ima moć: američki predsjednik ili gradonačelnica?

Ona je u ponedjeljak navečer uvela zabranu izlaska od 19 sati s ciljem da spriječi nasilne nerede i pljačke. No, policija se 25 minuta prije početka zabrane bijesno ustremila na demonstrante „Black Lives Matter“. Savezni policajci raščistili su prostor ispred Bijele kuće, kako bi američki predsjednik mogao prošetati do crkve svetog Jovana prekoputa sjedišta Vlade, gdje je pozirao fotografima. Suzavcem su rastjerani demonstranti iz tog područja kako bi se Trump uslikao s Biblijom ispred crkve koju su oštetili demonstranti.

Ova apsurdna situacija je samo jedan primjer, navodi DW, na kojem se jasno vidi neobičan status koji ima Washington DC. Glavni grad SAD niti je u sastavu neke američke savezne države, niti je samostalna savezna država. Washington u Predstavničkom domu ne predstavljaju ni senatori ni poslanici. Svi pokušaji aktivista da ovaj distrikt postane država do sada su propali. Da bi došlo do takve promjene, morala bi za to glasati oba doma američkog Kongresa, a mnogi republikanci – koji imaju većinu u Senatu – su protiv da američki glavni grad postane država. U protivnike se ubraja i aktuelni predsjednik. „DC nikada neće postati država“, rekao je Trump u maju ove godine. „Zašto bi? Da bismo dobili još dva demokratska senatora i pet poslanika u Kongresu?“ On tu aludira na većinsko demokratsko biračko tijelo u glavnom gradu.

U političkom sistemu SAD, savezne države imaju veliki stepen autonomije: guverner ili guvernerka odlučuju kako će se u njihovim državama organizirati izbori, kako će izgledati obrazovni sistem, ali i u kojem obimu i koje policijske snage će biti angažirane u određenim situacijama. Washington međutim nema guvernera, ali je sjedište američke vlade. A to znači da se Trump u ekstremnim situacijama poput ove može ponašati kao mali kralj. Njegova poruka glasi: Washington nije grad gradonačelnice Bowser, već je to njegov grad.

Predsjednik može angažirati tajne službe, koje se brinu za njegovu sigurnost ili Nacionalnu gardu – da se pobrinu za „red i zakon“ – kako je to i najavio. Pa čak i ako to znači progon mirnih demonstranata iz parka pred Bijelom kućom. Prostor oko sjedišta Vlade nije pod nadležnošću vašingtonske gradske policije. Za sigurnost oko Bijele kuće, između ostalih, brine tajna služba – podređena Trumpu.

Navodno je Trumpova vlada u ponedeljak predložila, da preuzme kontrolu nad policijom Washingtona dok traju protesti, ali Grad je to odbio. „Vašingtonski policajci su i dalje podređeni gradonačelnici“, saopćio je šef štaba gradonačelnice Bowser. Tenzije je podigla i odluka gradonačelnice Washingtona da prkoseći predsjedniku SAD-a Trg Lafayette blizu Bijele kuće, nazvan po heroju Američkog rata za nezavisnost i Francuske revolucije, preimenuje u “Black Lives Matter Plaza”, odnosno trg “Crni životi su važni”. Ovaj trg postao je glavno okupljalište često nasilnih protesta protiv policijske brutalnosti.

Trump je gradonačelnicu nazvao nekompetentnom te je dodao da ju je Nacionalna garda spasila od “velikog sramoćenja”. Prijeti da će pokret ”Antifa” proglasiti terorističkom organizacijom. Bowser je u pismu predsjedniku zatražila da policijske jedinice napuste “naš grad”, angažirala je umjetnike da oslikaju ulice sjeverno od preimenovanog trga, s natpisom “Black Lives Matter” u žutoj boji, uz zastavu grada. Natpis se prostire kroz nekoliko blokova do 16. avenije, jedne od glavnih gradskih prometnica. Zanimljivo je i da je lokalna podružnica pokreta “Black Lives Matter” kritizirala potez kao skretanje pažnje od zahtjeva za smanjenjem budžeta lokalne policije, dok demonstranti širom zemlje ističu isti zahtjev. “Black Lives Matter znači uskratite policiji sredstva”, napisala je ta skupina na Twitteru.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti