Situacije u kojima laganje nije grijeh

Piše: Redakcija

Prema nekim istraživanjima, izgovaranje “malih bijelih laži” zapravo može pomoći u izgradnji povjerenja. Neki ljudi više vole čuti manju laž, koja je utješna, nego bolnu istinu. No, ima situacija u kojima je čak možda i poželjno lagati, odnosno onih u kojima je to uredu.

U nasilnom odnosu ili vezi

Nasilnost i zlostavljanje nemaju nikakve veze sa stvarnom intimnošću ili razumijevanjem. Stoga, ako tražite pomoć ili izlaz iz spomenute veze, trebali bi biti veoma oprezni. Možda ćete morati koristiti određene laži, u vezi svojih postupaka, telefonskih poziva ili drugih kontakata koje uspostavljate u procesu izlaska iz nje. Stoga, etika istine ne djeluje kada ste u opasnosti i u spomenutim slučajevima dobrodošlo je poslužiti se lažima koje će pomoći vratiti svoj život u normalu.

Kada prekidaš s partnerom i ne želiš ga dodatno povrijediti

Ako ste inicijator raskida, znate da moraš pronaći pametan način kako svojem partneru reći da je gotovo. Osim činjenice da će to pomoći sačuvati određeno poštovanje i dostojanstvo, kako vama tako i partneru, pomoći će i u sporazumnom prekidu bez puno krivnje i drame.

Da se svađa završi

Kad se ti i tvoj partner ne možete oko nečega dogovoriti, to uzrokuje veliku napetost i stres. Stoga, moraš odmjeriti svoje mogućnosti i razmišljati o tome koliko je važno to o čemu se svađate. Želiš li mir i pomirenje u svojoj vezi? Tada bi vjerovatno trebala reći da ti je žao i  da prihvataš gledište svoga partnera, čak iako u srcu osjećaš drugačije, prenosi Bright Side.

Pogrešan poklon

Možda je red da više cijeniš uljudnost, od istine. Zato, odaberi velikodušnost i oprosti određene male greške. Stoga, sljedeći put kada na poklon dobiješ majicu koja ti se možda ne sviđa ili kada tvoj partner zaboravi vašu godišnjicu, kada mu zagori jelo ili kada čaše spremi na krivo mjesto, nemoj mu to priznati. Naravno, kao i u prošlom slučaju, to se ne treba raditi konstantno, ali s vremena na vrijeme, ovakve male laži i prešućivanja zaista mogu pomoći vašem odnosu.

Partnerova nova frizura

Izgled i stil osoba često se mijenja, ali kada je u pitanju izgled i stil partnera on nam se većinom sviđa. Dapače, izgled je jedna od stvari koja te je prema njemu i privukla. No, kada se on s vremenom promijeni, ponekad je to jednostavno promjena na ‘lošije’ odnosno na nešto što te ne impresionira kao ranije. U tom slučaju, možeš reći istinu i uzrokovati potencijalnu manju prepirku te malo boli ili možeš zadržati svoje misli i uz pomoć konstruktivne kritike ili prijedloga sljedećeg puta prije odlaska u trgovinu ili frizeru spriječiti moguće “pogreške.”

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti