„Slovo Gorčina“ od 24. do 26. jula u Stocu: Idemo premostiti pustinju, 49. put po redu!

Piše: Redakcija

 

Festival kulture „Slovo Gorčina“, kako su saopćili organizatori, održat će se i ove godine od 24. do 26. jula u Stocu, a objavljen je i njegov program.

-Odgovorno i strpljivo smo pratili razvoj zdravstvene situacije u Bosni i Hercegovini i Stocu, te u ovim izazovnim vremenima za svakoga od nas, potrudili se osmisliti način da održimo dugu tradiciju festivala, poštujući odluke i preporuke nadležnih tijela. „Slovo Gorčina“ je manifestacija koja nudi priliku za okupljanje oko sadržaja koji su poezija, muzika, slika, film, filozofija, istorija i svi drugi mediji ljudskog duha. Cilj manifestacije je duhovno povezivanje prožeto zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno, te oživljavanje ideje Maka Dizdara da na jednom festivalu, pod stolačkim svodom, dovede cjelokupno naše umjetničko stvaralaštvo. Posjetite Stolac i ove godine i doživite tri dana kulturno-umjetničkih sadržaja na otvorenom; muzej pod svodom Maka Dizdara, osvježite se u hladnoj Bregavi i osjetite duh Mediterana, te saznajte ko su najbolji mladi pjesnici i pjesnikinje ove godine – pozvali su organizatori.

Prije početka samog festivala, 10. jula, bit će objavljeno deset imena finalista i finalistkinja ovogodišnjeg konkursa za dodjelu književne nagrade „Mak Dizdar“ za prvu neobjavljenu zbirku poezije, na koji je ove godine pristigao rekordan broj rukopisa, njih 68.

Na Facebook stranici “Slovo Gorčina” objavljeno je već da je žiri u sastavu Dubravka Bogutovac, Darko Cvijetić i predsjedavajući Alija Pirić izabrao 10 najboljih rukopisa od njih 68. Autori/ce tri najbolja rukopisa bit će objavljeni za nekoliko dana i pozvani na svečanu dodjelu nagrade 24. jula, kada će biti proglašen i pobjednik ili pobjednica.

Deset najboljih rukopisa, nasumičnim redoslijedom, je:

Vladan Krečković, “Paris, Teksas”
Omer Redžić, “Porodično ogledalo”
Kenan Kundalić, “Nedostojanstvenost smrti”
Sara Kopeczky Bajić, “Kamen, školjka, papir”
Azemina Krehić, “Arheologija tijela”
Benjamin Skomorac, “Snoviđenje”
Vladana Perlić, “Kako su me vanzemaljci ubijedili da taj patrijarhat i nije nešto”
Nermina Subašić, “Iz dnevnika jednog đaka”
Haris Jusufović, “Katren za Azraila”
Jelena Marinkov, “Autoamputacija”.

Zanimljivost je i da će ovogodišnje „Slovo Gorčina“ početi u petak, 24. jula, obilaskom Stoca, raskršća civilizacija; a nakon toga će uslijediti dodjela nagrade „Mak Dizdar“, najboljem mladom pjesniku/inji, te program posvećen ovogodišnjem gostu pjesniku, Semezdinu Mehmedinoviću. Večer, kako je predviđeno, završit će  koncertom  „Mustra Orchestra“.

U subotu, 25. jula, planirano je otvorenje izložbe „Land in Exile“ Armira Mujkića, te What „Remains Behind“ umjetnice Aleksandre Kokotović. Iste večeri, gostima i publici će se predstaviti „Buybookovi“ autori i autorice: Đurđica Čilić, Nenad Rizvanović i Igor Borozan, te će biti upriličen koncert benda „Embryo“ i DJ set „After Affair“.

Festival završava u nedjelju 26. jula, promocijom knjige „Papagaj Sloboda“ Vernesa Subašića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Mak Dizdar“ i otvorenim mikrofonom, koji će moderirati Alen Idriz.

-Idemo premostiti pustinju, 49. put po redu! Dođite u Stolac od 24. do 26. jula – pozvali su organizatori.

Pročitajte još