U utorak u Potočarima„Exodus“ Safeta Zeca: „Lice jedne tragedije”, da se nikada više ne ponovi besmisao

Piše: Redakcija

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Grad Sarajevo u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari i Ateljeom Safet Zec, 7. jula će u Potočarima predstaviti “Exodus”, slikarski opus jednog od najistaknutijih bh. umjetnika Safeta Zeca. Iz Italije uz podršku Grada Sarajeva dopremljen u Potočare, opus se sastoji i od dodatna tri ciklusa djela: “Ruke na licu”, “Suze” i “Zagrljaji”. Na ovim platnima autor je radio posljednjih 20 godina inspirisan pijetetom prema ljudskim tragedijama: tragedijom Srebrenice, tragičnom ljubavnom sagom sarajevskih Romea i Julije, Boška i Admire, i  temi odlaska i bježanja sa fokusom na djeci kao posebnim žrtvama, u kojoj triptih “Dijete” inspirisan poznatom pričom nastradalog dječaka Ajlana aludira na savremenu tragediju migranata.

Podsjećajući da je i sam kao tek rođena beba bio u majčinim rukama u zbjegu 1943., maestro Zec je objasnio svoju kontinuiranu fascinaciju slikom majke ili njenom rukom koja steže i uza se privija krpeni zamotuljak, „to živo ili neživo biće“, kao mjestom svoj stalnog slikarskog zanimanja, matricu koja će usloviti i određivati sve njegove slikarske i umjetničke ljubavi, nazore, shvatanja, opredjeljenja, ubjeđenja.

Safet Zec

-Razumljivo, sve ovo će potpuno određivati, utemeljiti u meni sve strahove, svu ekstremnu osjetljivost, sentiment, ljubav, stalni pokušaj bijega negdje….nekamo od svega, mene ovakvoga, naravno ne shvatajući, da je sve to u meni i da bijega nema – izjavio je Safet Zec govoreći o najličnijim motivima i osjećajima koji su utjecali na njega u stvaranju ovog opusa. Kao motiv i inspiraciju za cijeli opus „Exodus“ postavio je pitanje može li se od duboke ljudske i umjetničke potrebe, od vještine i majstorstva i snage slikarskog jezika sačiniti „lice jedne tragedije“ koje će pomoći da se nikada više ne ponovi besmisao i dubina boli ove ljudske patnje!?

Na danas održanoj press konferenciji, BH Pošta predstavila je i poštansku marku sa motivom djela “Zagrljaji/Embraces“ maestra Safeta Zeca koja će biti puštena u promet na dan otvaranja izložbe.

-Naša obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama je da srebreničku tragediju trajno ugradimo u kolektivnu memoriju, da pamtimo, podsjećamo, opominjemo. Ali i da ukažemo kako je važno i koliko je moguće svakodnevno graditi i promovisati mir, međusobno uvažavanje i otvoreni dijalog, koji nam je danas više nego ikad potreban – istakao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva. Kako je rekao, međusobna saradnja Grada Sarajeva i Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari doprinosi procesu tranzicione pravde u BiH i regiji, borbi protiv negiranja počinjenih i pravosnažnim presudama utvrđenih ratnih zločina i sprječavanju revizionizma.

-Bilo nam je izuzetno važno početi okupljati velika imena bosanskohercegovačke umjetnosti oko Memorijalnog centra. Pored presuda i istraživanja genocida, umjetnost je naš najsnažniji saveznik na putu širenja istine o Srebrenici. Zbog toga smo odlučili da umjesto puta na kojem je tematika genocida prijetila da postane pitanje od skromnog lokalnog značaja, izaberemo put gdje Srebrenica nosi trajnu i globalno relevantnu poruku. Naš akademski slikar Safet Zec je svojim radom pokazao da upravo razumije tu stranu ove naše priče i veliko nam je zadovoljstvo što su njegova djela danas ovdje – poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Skaka i Suljagić

U utorak, 07. jula, 2020. sa početkom u 17 sati u bivšoj Fabrici akumulatora zvanično će biti predstavljen opus „Exodus“, čija će postavka trajati tri mjeseca.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti