Ko su najveći neprijatelji vaše kose u ljetnim danima?

Piše: L. K. P.

 

Tri su glavna krivca koja zajedno rade kako bi uništili vašu kosu u ljetnim danima. Nemoguće je u ljetnim danima odoljeti Suncu, i vodi, a sve to prati i vjetar. U nastavku čitajte koliko to može biti opasno za kosu, ali ne bojte se, poduzimanjem odgovarajućih mjera opreza sačuvat ćete zdravlje svoje kose

 

Neprijatelj broj 1: Sunce

Iako se Sunce može činiti dobrim, zapravo, čini štetu na vašoj kosi. Pretjerano izlaganje Suncu dehidrira vašu dlaku. Rezultat je suha, lomljiva kosa; u osnovi vam ostaju krhkiji pramenovi koji mogu biti osjetljivi na dugoročno oštećenje. Sunčeve UVA/UBA zrake štetne su za našu kosu i tjeme! Svaki pramen kose je složen, višeslojni protein koji, kada ga pogoršaju štetne Sunčeve zrake, može rezultirati gubitkom prirodnog pigmenta, potamnjenjem ili manjkom elastičnosti.

 

Neprijatelj broj 2: Voda

Možda ćete se zapitati: kako voda može biti štetna za moju kosu? Pa, očigledni prijestupnik na kojeg uvijek ukazujemo je slana (morska) voda, ali jeste li znali da slatka voda (mislimo na jezera i rijeke) također može dovesti do oštećene kose? Slana voda ima svoje korisne elemente poput minerala i vitamina, ali kada sarađuje s prethodnim neprijateljem kose, Suncem, ona čini najgoru noćnu moru kosi. Izlaganje slatkovodnoj vodi može kosi prenijeti bakterije, prljavštinu ili neželjene mikrobe.

 

Neprijatelj broj 3: Vjetar

Jeste li ikad primijetili u starijim filmovima da je svaka starleta nosila prekrasnu maramu za vrijeme vožnje niz autocestu kalifornijske obale u svojim kupe kabrioletima? To nije bio samo elegantni modni dodatak, to je bila zaštita kose od vjetra. Iako možda izgledate kao bezbrižni kopilot s kosom koja se vihori, vi, zapravo, stvarate sitne čvorove ili kanape koji kasnije mogu dovesti do oštećenja dužine kose, što zauzvrat vodi do ispucalih krajeva kojima nema pomoći.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti