„Meni je ovako svaki dan“: Promoviran film o onima koji su trajno na margini društva

Piše: Redakcija

Film „Meni je ovako svaki dan“ pod pokroviteljstvom „Humanity in Action Bosnia and Herzegovina“, sinoć je premijerno prikazan u JU Centar kulture i mladih sarajevske općine Centar pred oko 50 gledatelja, poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke nadležnih organa.

„Meni je ovako svaki dan“ projekat je Vanne Ćurin, studentice prve godine Odsjeka Međunarodnih odnosa i europskih studija na Internacionalnom Burch univerzitetu, Emira Velića, studenta treće godine Odsjeka za Međunarodne odnosa na Internacionalnom Burch univerzitetu i Hane Sarajlić, studentice četvrte godine Odsjeka psihologije Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Projekat je inciran u sklopu programa „Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima“ u organizaciji Humanity in Action Bosnia and Herzegovina.

Kroz kratkometražni dokumentarni film, prikazane su (samo)izolacije četiri osobe: Edina Hodžića, Denisa Čelebića, te dvije djevojke, čiji su lični podaci izmijenjeni, kako bi se spriječili eventualni rizici kojima bi mogli biti izloženi nakon javnog nastupa.  Ispunivši svoj osnovni cilj, film je prikazao sistematsku i institucionaliziranu marginalizaciju osoba sa fizičkim i psihičkim poteškoćama, ali i osoba koje su diskriminirane na osnovu izbora životnog stila, kao što su pripadnici LGBTI zajednice.

Koristeći se auditivnim i vizualnim efektima, ali i znakovnim jezikom, „Meni je ovako svaki dan“ je publici predstavio film koji je u potpunosti prilagođen svim pripadnicima bosanskohercegovačkog društva, te jedan značajan korak ka inkluzivnijoj zajednici.

Nakon projekcije filma koji je uspio doprijeti do emocija svih prisutnih, uslijedila je panel diskusija, u kojoj su učestvovali Hana, Emir i Vanna, ali i socijalna psihologinja Sabina Čehajić Clancy i jedan od aktera filma, Edin Hodžić.

-Diskriminacija i sistemska marginalizacija su fenomeni kojima smo, nažalost, svakodnevno okruženi, ali koje često trivijaliziramo ili zanemarujemo. „Meni je ovako svaki dan“ je bila prilika da, kroz koncept samoizolacije, prosječnoj osobi približimo perspektivu osoba koje se trajno nalaze na margini društva – rekla je Vanna Ćurin, osvrćući se na kreativni proces i motivaciju ovih mladih ljudi.

-Našim filmom smo željeli poslati poruku važnosti borbe za ravnopravnost svih skupina stanovništva, bez obzira na njihov zdravstveni ili socijalni status – navela je Hana Sarajlić, jedna od autorica filma, te zaključila kako smatra da je na osnovu reakcija prisutnih na premijeri, te panel diskusije koja je uslijedila, film ostavio snažan dojam na gledatelje i potaknuo ih da se aktivnije uključe u rješavanje problema diskriminacije i marginalizacije.

-Stepen poštivanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini je nedovoljno visok, stoga se nadamo da će naš projekat motivisati građane, ali i vlasti da se angažiraju u ovom polju, te tako postati jedna od rijetkih pozitivnih stvari izašlih iz panedmije koronavirusa – smatra Emir Velić, koautor filma.

-Na osnovu ličnih priča ljudi koji su se uspješno oduprijeli izolaciji, željeli smo motivisati one koji su u takvoj situaciji da postoji izlaz za njihove probleme – dodao je Emir.

Edin Hodžić, čije je lično iskustvo izolacije upriličeno filmom, a kojem uslijed ratnih dejstava dijagnosticirana shizofrenija, kaže kako uprkos društvenoj izolaciji nije nastojao sakriti svoj problem. Edin kaže kako je „prihvatanje situacije u kojoj se zatekne individua prvi korak ka rješavanju problema, te da se društvo mora kroz inkluzivne aktivnosti potruditi da oboljelim pojedincima stvori osjećaj produktivnosti i prihvaćenosti“.

Osobe sa poteškoćama u razvoju, fizičkim invaliditetom, LGBTQI populacija, kao i druge ranjive skupine, iz dana u dan proživljavaju samoizolaciju koja nije zakonom nametnuta, nego je prozvod društvene stigmatizacije.

Uprkos generalno nepovoljnoj percepciji, Bosna i Hercegovina raspolaže udruženjima i organizacijama koje su prepoznale problem osoba u prinudnoj samoizolaciji, te je trenutni vremenski okvir za objavljivanje ovakvog sadržaja idealan zbog specifičnosti situacije sa pandemijom, dok film šalje jasnu poruku potrebe za kreiranjem inkluzivnog društva

Vanna, Emir i Hana se nadaju kako će svojim filmom motivirati javnosti i donosioce odluka u pravcu većeg angažmana ka inkluziji osoba sa sa razvojnim poteškoćama i ostalih diskriminiranih grupa.

Film će uskoro biti dostupan i online na YouTube kanalu: „Meni je ovako svaki dan“, Facebook stanici „Meni je ovako svaki dan“, te na Instagramu „meni.je.ovako.svaki.dan“.

Pročitajte još