Uspjeh mlade sarajevske umjetnice: Samostalna izložba Melise Vreto u Beogradu

Piše: Redakcija

Četvrta samostalna izložba pod nazivom „Beyond beauty“ mlade sarajevske umjetnice Melise Vreto otvorena je 30. juna u prostorijama Galerije fakulteta savremenih umjetnosti u Beogradu.

Izložba predstavlja krunu stvaralačkog i istraživačkog rada na kojem je Vreto radila proteklih pet godina u okviru doktorskog umjetničkog projekta „Tijelo kao društvena senzacija: fenomen odjeće kao druge kože“ na Fakultetu savremenih umjetnosti Beograd.

Prema njenim riječima, izložba je multimedijalnog karaktera te se sastoji od fotografija tekstilnih instalacija, ready made objekata i video radova.

– U svom radu nastojim da istražim povezanost fenomena odijevanja i tjelesnosti, odjeće i tijela u kontekstu savremenog društva i industrije ljepote. Smatram da danas živimo tijelo koje je pozornica odjevne senzacije. Kroz pojam tijela kao društvene senzacije želim da ispitam mogućnosti inkorporiranja vlastitog tijela u odijevne predmete- kazala je Vreto.

Materijal pomoću kojeg ova umjetnica gradi instalacije  su  svakodnevni odbačeni materijal poizvoda za uljepšavanje poput korištenih maramica, tufera, maski za lice i slično.

– Takav materijal neminovno sadrži otiske korištenja koji prije svega svjedoči o klišeiziranom pogledu na žensku ljepotu u potrošačkom društvu, referirajući se urbanu kulturu odbacivanja. Kroz transformaciju odbačenih predmeta potrošačke kulture nastojim ukazati na hiperpotrošnju, povodljivost i nestabilnost tijela – dodala je Vreto.

Izložba je otvorena svaki radni dan od 9 do 16 sati do kraja augusta u prostoru Galerije FSU Fakulteta savremenih umjetnosti Beograd.

Pročitajte još