Na SFF-u autobiografski film Šemsudina Gegića o borbi s karcinomom: Bolesnička nostalgija se utopila u grudvu snijega

Piše: Redakcija

Šemsudin Gegić, bh. reditelj s adresom u Milanu koji se u Italiji od 2018. godine liječi nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća i limfnih žlijezda, na svom Facbook profilu umjesto pozdravnog govora na Sarajevo Film Festivalu, svojim poštovaocima obratio se porukom. Povod je prikazivanje njegovog filma “Grudva snijega i šitake gljiva” na 26. SFF-u u kome se “kamera obraća režiseru koji vodi životnu bitku s rakom pluća i nostalgijom za zavičajem”.

-Dragi prijatelji, kolege, saradnici i rodbino, svi vi koji ste tokom trajanja online izdanja 26. SFF-a u našoj BiH, umjesto da smo nacionalno – bh. prikazivanje našeg filma “Grudva snijega i šitake gljiva” gledali u nekoj sarajevskoj kino dvorani, od 15.08., gledaćemo ga online, pojedinačno ili u društvu, svako po svom izboru i u “sigurnim zonama” naših domova. Kako?

Ja vam dijelim link, a vi pratite upustva SFF i film će vam biti dostupan za gledanje do 21. avgusta. Kada ga otvorite, u njemu ćete naći trailer (video) i druge informacije o filmu. Trailer traje 45 sekundi, Voice Off je na talijanskom jeziku, a to je ustvari sinopsis kojeg imate prevedenog na bosanski i engleski jezik.

Film svojom poetikom izlazi na univerzalan plan, u njemu se prepliću priče onkoloških bolesnika iz Italije i BiH, talijanski i bosanski vrhunski umjetnici i pisci svojom kreativnošću daju podršku oboljelim od raka koji žive u njihovim porodicama ili u komšiluka, prelijepi kadrovi Milana, Sarajeva i Mostara mame na ozdravljenje i novi život, nema patetike i sažaljevanja, originalna filmska muzika budi pozitivne emocije i poziva na igru, a derviški ples priziva Rumija i baletane…

Bolesnička nostalgija se utopila u grudvu snijega, a u japanskoj gljivi šitaka skrila se značajna komponenta imunoterapije koja se koristi u liječenju od karcinoma.

Moja autobiografska priča u ovom filmu je u funkciji platforme na kojoj se teška bolest, uz nesebičnu ogromnu pomoć i podršku prije svih moje porodice i ljekara, povlačeći se, poput raka, kreće unazad, a ustvari ide u novo – optimistično sutra.

Koristim se prilikom zahvaliti se prvo talijanskoj produkciji ULTRASPECIALISTI i bezuvjetnom sponzoru ROCHE Italia, Izvršnoj produkciji Creativo Centar Sarajevo/Tuzla, UFR BIH i SFF-u koji su odlučili prikazati ovaj film u svom programu i svima vama koji ste me sve vrijeme liječenja podržavali i pitali kada ćete moći vidjeti ovaj film!

Veliko hvala novinarima i medijima koji su pratili (i prate) moju borbu sa rakom, promovirajući moja djela nastala kao svojevrstan produkt tzv. Art-terapije!

Da bi sačuvali film za druge festivale i projekcije širom svijeta, Produkcija i Sponzor su odlučili da se, iz tog razloga, dozvoli prikazivanje filma samo za područje Bosne i Hercegovine. Znači, oni koji ga ne budu mogli vidjeti na SFF-u, moći će ga vidjeti na nekim drugim festivalima i filmskim smotrama ili kada krene u distribuciju.

I za kraj ovog teksta čiji sam osnovni dio mislio izgovoriti kao pozdravni govor na kino – premijeri, pozivam sve vas koji budete vidjeli ovaj naš film da mi pošaljete riječ-dvije o vašoj impresiji filma, na čemu vam se unaprijed zahvaljujem(o) – napisao je Gegić, akter, scenarist i reditelj filma koji se može naći na ovom linku SFF-a.

Šemsudin Sem Gegić: UMJESTO POZDRAVNOG GOVORA NA SFF-uDragi prijatelji, kolege, saradnici i rodbino, svi vi koji ste…

Gepostet von Šemsudin Gegić am Freitag, 14. August 2020

Poster/Plakat filma "Grudva snijega i šitake gljiva", koji na ondemand platformi SFF-a najavljuje naš film o "…

Gepostet von Šemsudin Gegić am Samstag, 15. August 2020

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti