Sjećate li se ovog kuhara i savjeta: Kako spasiti presoljeni umak, iskoristiti špinat, sačuvati hljeb

Piše: Redakcija

Veliki narodni kuhar objavljen prije gotovo 70 godina, tačnije njegovo prvo izdanje za pravilno i racionalno vođenje poslova u domaćinstvu ugledalo je svjetlo dana 1952. godine u Beogradu, mnogi još uvijek čuvaju u svojim domovima. Ipak, ovo pomalo zaboravljeno, a nadasve, korisno štivo Spasenije Pate Marković „Azra“ je izvukla iz arhive u namjeri da podsjetimo na neke korisne savjete u kulinarstvu, kuhinji i ishrani.

Osim mnoštva recepata ovaj svojevsrsni  antikvitet sadrži sve o prehrani, sastojcima hrane, fiziološkim aspektima pripravljanja hrane, probavljanju hrane, bolestima izazvanim hranom, namirnicama životinjskog i biljnog porijekla, pripravljanju, služenju i ukrašavanju hrane, predjelima, juhama, čorbama, varivima, pečenjima, umacima, salatama, tijestima, pitama, slatkišima, pićima, zdravoj ishrani, brzom pripremanju hrane, spremanju zimnice, dijetama, ali i hiljadu savjeta iskusne kućanice.

Sa 730 strana „Velikog narodnog kuhara“ za ovaj dan izdvajamo Patin savjet kako spasiti presoljeni umak.

  • Ako ste suviše soli stavili u umak, krompir će vam pomoći. Možete u umak spostiti i koru hljeba. Postići ćete isti efekat, a umak će dobiti lijep kašast izgled.

A za šta možemo iskoristiti vodu od špinata?

  • Vodu u kojoj je kuhan špinat može se iskoristiti za kuhanje riže. Riža će biti ukusnija i obogaćena vitaminima.

Savjet +  Da se hjeb ne osuši:

  • Stavite u blizinu hljeba parče jabuke ili rasječeni krompir. U toplim danima hljeb ne treba uvijati jer ga na taj način nećemo sačuvati od plijesni. Najbolje je ako ga držite u kutiji sa poklopcem, ali da poklopac bude rupičast tako da zrak dopire do hljeba.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti