Mali savjeti kuharicama: Šta kad jelo zagori

Piše: Redakcija

Iz Velikog narodnog kuhara “Azra” vam danas donosi nekoliko vrijednih savjeta u kuhinji.

DA PEČENJE NE BUDE TVRDO

Ako je meso veoma svježe, pečenje će biti tvrdo. Da bi ste to spriječili, sipajte preko mesa čašicu ruma ili konjaka. Miris alkohola će brzo ispariti, a pečenje će biti izvrsno. Pri pečenju mesa ne treba u njega zabadati vilicu jer tako istječe sok a meso se raspada; meso treba okretati samo kuhačom.

DUŽINA PEČENJA MESA

Dužina pečenja mesa ovisi o vrsti mesa, kao i o njegovoj kvaliteti. Često se dešava da meso pri pečenju dobije izvana lijepu koricu a da ne bude unutra pečeno koliko je to potrebno. Meso se mora zadržati još izvjesno vrijeme u pećnici, ali da bismo spriječili da nam zagori, treba ga pokriti masnim papirom ili arkom običnog papira. Lijep izgled pečenja je također važan kao i njegov dobar okus.

DA BRZO RASHILADITE JELO

Ako želite brzo rashladiti jelo, stavite posudu sa jelom u hladnu vodu kojoj ste dodali žličicu soli. Sol će ubrzati proces hlađenja.

KADA JELO ZAGORI

Ako vam jelo zagori, preručite ga odmah u drugu posudu, pa ga nakon pet minuta pokrijte čistom mokrom krpom. Kada se krpa osuši, ponovo je ovlažite i stavite preko posude sa jelom. Pošto ovo uradite nekoliko puta, jelo će vam biti spašeno. Ili postupite ovako: skinite odmah šerpu sa štednjaka i stavite je sa prevrnutim poklopcem pod slavinu i pustite da voda curi petnaestak minuta. Nakon ovoga jelo treba preručiti u drugu posudu. Miris izgoretine neće se više osjećati.

AKO JE PEĆNICA PREGRIJANA

Ako vam je pećnica pregrijana, pa se plašite da vam jelo ne pregori, stavite u pećnicu posudu sa hladnom vodom.  Voda će odmah apsorbirati suvišnu toplinu.

PODGRIJAVANJE JELA

Jelo treba podgrijavati stavljajući posudu sa jelom u neku veću posudu u kojoj voda ključa. Ako ovako radite, jelo vam pri podgrijavanju nikada neće zagorjeti.

SOČNO ĆUFTE

Da bi vam ćufteta bila sočna, na kraju, nakon svih potrebnih začina, sipajte malo vode (na kilogram mesa, otprilike pola čaše vode), potom dobro zamijesite.

SOČNO PILEĆE MESO

Da bi vam pileće pečenje bilo bijelo i sočno, istrljajte pile prije pečenja limunovim sokom.

DA JETRICA NE BUDE TVRDA

Kada pržite jetricu, mast ili ulje prethodno dobro zagrijte. Ako ovako ne postupite, i najmlađa jetrica biće tvrda i žilava

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti