Dirljiva priča iz Hlapčevića, otac Emine Bašini: Za moju teško ranjenu djevojčicu Sanela Prašović je u bolnici napravila herojski čin

Piše: Mirela Kukan

Sanela Prašović-Gadžo, bh. političarka i bivša novinarka, urednica i TV voditeljica, objavila je na svojim Facebook i Instagram profilima dirljivu priču i fotografije iz posjete prekrasnoj djevojčici Emini Bašini iz sela Hlapčevići kod Visokog. Sanelu Prašović i ovu slatku curicu prije deset godina spojila je užasna tragedija koju je Emina preživjela. Njena majka, nažalost, nije.

View this post on Instagram

Zivot pise price koje ponekad ni sami ne znamo kako ih nekome ispricati. Zivot nas dovede na neko mjesto i zauvijek poveze sa nekim osobama. Emina. Cijela ljubav svijeta u jedno malo srce stalo. Nas dvije upoznale smo se prije deset godina na odjelu djecije hirurgije u KCUS. Ona mrvica, dvije godine je tada imala. Uznemirena i uplasena. Gledala me bez rijeci dok sam je milovala po kosi i oblacila u trenerku. Bio je to jedan od najtezih trenutaka u mom zivotu. I tako, godine su prolazile. Nisam znala sta je sa Eminom sve do unatrag dva mjeseca. Slucajno sam na facebooku ugledala njenog oca. Danas, nakon deset godina u njenim Hlapcevicima srele smo se ponovno nas dvije. Obje smo bile uzbudjene i pogubljene. Emina ispocetka bez rijeci. Polako mi je sjela u krilo. Ljubav se dogodi i ljubav se ne objasnjava. Njen otac je znao da je u bolnici bila novinarka uz njegovu Eminu ali do unatrag dva mjeseca nije znao da sam to ja. Zivot… i ljubav🙏🏻❤️ i poneka skrivena suza. Volite. Pokazite da volite. Zato postojimo.

A post shared by Sanela Prašović G (@sanelaprasovic) on

-Život piše priče koje ponekad ni sami ne znamo kako ih nekome ispričati. Život nas dovede na neko mjesto i zauvijek poveže sa nekim osobama. Emina. Cijela ljubav svijeta u jedno malo srce stalo. Nas dvije upoznale smo se prije deset godina na odjelu dječije hirurgije u KCUS.

Ona mrvica, dvije godine je tada imala. Uznemirena i uplašena. Gledala me bez riječi dok sam je milovala po kosi i oblačila u trenerku. Bio je to jedan od najtežih trenutaka u mom životu. I tako, godine su prolazile. Nisam znala šta je sa Eminom sve do unatrag dva mjeseca. Slučajno sam na Facebooku ugledala njenog oca.

Danas, nakon deset godina u njenim Hlapčevićima srele smo se ponovno nas dvije. Obje smo bile uzbuđene i pogubljene. Emina ispočetka bez riječi. Polako mi je sjela u krilo. Ljubav se dogodi i ljubav se ne objašnjava. Njen otac je znao da je u bolnici bila novinarka uz njegovu Eminu, ali do unatrag dva mjeseca nije znao da sam to ja. Život… i ljubav🙏🏻❤️ i poneka skrivena suza.

Volite. Pokažite da volite. Zato postojimo – poručila je na društvenim mrežama zastupnica SBB-a BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, generalna sekretarka i kandidatkinja te stranke za načelnicu sarajevske općine Novi Grad uz fotografije iz posjete danas 12-godišnjoj Emini Bašini.

Podsjetimo, Emina je jedna od deset žrtava krvavog pohoda u kojem je 4. maja 2010. godine Nihad Fejzić u četiri kuće naselja Hlapčevići ubio Dževadu Bašini (41), Mehmeda Rožajca (76) i njegovu snahu Zinetu Rožajac (36), a teže povrijedio Dževada Hercegliju (47), Saliha Kapu (53), Fatimu Bukvu (31), te još četvoro djece u dobi od dvije do četiri godine. Jedno od te djece bila je dvogodišnja Emina koju je pomahnitali Fejzić povrijedio nožem, a ubio joj majku Dževadu. Ubica je proglašen neuračunljivim, osuđen na obavezno psihijatrijsko liječenje, a umro je prije dvije godine u  Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Prašović-Gadžo, kada je čula za tragediju na vijestima, otišla je u bolnicu. Na Dječijoj hirurgiji vidjela je djecu koja su dovezena u krvavoj odjeći. Uz odobrenje tadašnjeg šefa Dječije hirurgije dr. Adnana Hadžimuratovića otišla je da kupi i donese im drugu odjeću. Presvukla je povrijeđenu djecu, a sa dvogodišnjom Eminom posebno se zadržala. Eminin brat je tada ocu Šemsudinu Bašiniju rekao da je bila neka novinarka ali nije znao koja.

Zanimljivo da Prašović-Gadžo nikada ovaj događaj nije htjela objaviti štiteći privatnost djece koja su preživjela nezapamćenu traumu. Doznali smo da je do novog susreta Sanele Prašović-Gadžo i Emine Bašini, deceniju kasnije došlo, nakon što se putem Facebooka povezala s ocem Šemsudinom Bašinijem.

Uz odobrenje Emininog oca “Azra” prenosi priču i fotografije njegove kćerkice sa Prašović-Gadžo.

– Emina se zaista neprocjenjivo obradovala kada je dolazila Sanela. Vezano za onaj užasni slučaj, neke stvari sam i ja saznao tek kada se Sanela upoznala sa mojom Eminom. Nisam uopšte znao to da je Senala presvlačila moju Eminu dok je bila na dječijoj hirurgiji. Moja Emina je u tim trenucima bila u psihološkom šoku, jer je dožvjela nešto što razum teško može da shvati. Imala je nešto više od dvije godine i Sanela je za nju svojim odnosom prema njoj bila nešto najbolje što joj se moglo tada desiti. To posvećivanje pažnje i pružanje ljubavi Sanele prema mojoj Emini u onom stanju teškog stresa je herojski čin i veliko djelo jedne osobe prema shrvanoj djevojčici od dvije godine, a koja je dan prije toga zauvijek izgubila svoju majku, a i sama teško ranjena. Moja Emina je u tim trenucima zbog njene pažnje i ljubavi prema njoj, Sanelu doživljavala kao svoju majku – izjavio je Šemsudin Bašini za “Azru”.

Pročitajte još