Pripremite kućne biljke za hladne dane

Piše: Aldina Zaimović

Baš kao i ljudi i sobno bilje “osjeća” zimu, stoga ga treba pripremiti za boravak u grijanim prostorijama, kako bi lijepo napredovalo. Ulaskom u period zime naše sobno bilje doživljava određenje promjene metabolizma, jer dolazi do produkcije određenih biljnih hormona koji na neki način pripremaju biljke za zimu

 

Ukoliko imate običaj da tokom ljeta iznesete svoje sobne biljke na „sunčanje” i svjež vazduh, pred jesen treba da planirate da ih vratite s odmora u zaštićene prostorije. Prije unošenja otklonite sve oštećene i osušene dijelove, biljku pažljivo istuširajte slabim mlazom vode i smjestite je u blizinu prozora, kako bi se lagano privikavala na dane u kojima će biti sve manje svjetlosti.

Morate voditi računa o tome da noći postanu prilično svježe, dok su dani još vrlo topli. Ako se dogodi da temperatura padne na 10 stepeni Celzija, doći će do oštećenja na listovima nekih vaših biljaka. Ovo se, prije svega, odnosi na fikuse, dracene, šeflere, juke, palme, kaktuse i sve druge sobne biljke koje ljeti rado borave na otvorenom.

Ako svoje sobne biljke ne iznosite van u toku ljeta, onda ih u ovom periodu samo redovno tuširajte ili brišite mokrom krpom prašinu s listova, jer je dnevne svjetlosti sve manje, a prašina prekriva efektivnu površinu lista, te na taj način još više reducira svjetlost.

Biljke nije poželjno prihranjivati sve do proljeća, a i sa zalivanjem treba biti jako oprezan. Tokom hladnijih mjeseci treba voditi brigu i o vlažnosti zemlje. Dolaskom hladnijeg vremena većina stanova i kuća počinje s grijanjem. U grijanim prostorima u većini slučajeva zrak je suh, dakle, vlažnost ispod 50 posto, što nepovoljno djeluje na biljke. Bilo bi poželjno nabaviti vlagomjer te na taj način kontrolirati vlažnost zraka. Najlakša metoda je prskanje biljaka po lišću. To im omogućuje da vrate vlažnost tkiva i održe vitalnost tokom godine.

Promjena temperature vani i godišnjeg doba jače utječu na pojedine biljke. Naprimjer, neke biljke znaju reagirati odbacivanjem lišća ili lišće jednostavno žuti. U takvim slučajevima potrebno je elimirati pojavu štetnika i biljku prepustiti da odradi proces prilagodbe.

Važno je napomenuti da prilikom dolaska zime osobe vrlo često znaju natrpati pune prostore biljaka koje su bile vani. Potrebno je voditi računa o količina biljaka koje držimo u prostorima gdje boravimo i spavamo zbog procesa disimilacije tokom noći.

U hladnijim danima sobne biljke nije dobro držati na golom betonu ili na keramičkim pločicama. Da se ne bi prehladile, dobro je ispod vazne staviti komadić kartona ili frotirnu krpicu.

Kupujete li biljku za hladnijeg dana, obvezno je dobro zaštitite i zapamtite da većinu biljaka nije dobro presađivati u jesensko doba.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti