Knedle: Klasik koji vole svi

Piše: Redakcija

Jednostavna poslastica za dobro raspoloženje. Fine, zasitne i, najbolje od svega, mogu se napraviti dan unaprijed

 

Griz knedle sa šljivama

Sastojci:

500 ml vode

300 g pšeničnog brašna

200 g griza

prstohvat soli

5 šljiva

2 kašike pekmeza od šljiva

6 kašike šećera

3 male kašike mljevenog cimeta

ulje

prezla

2 jaja

Priprema:

Stavite u lonac pola litra vode i pustite da proključa. Kad voda proključa, maknite je s vatre pa dodajte brašno i griz te prstohvat soli. Izmiješajte da bude kompaktno i bez grudica, te pustite da se smjesa ohladi. U ohlađeno tijesto dodajte dvoje jaja i ponovno ga izmijesite. U drugi lonac stavite vodu i pustite da proključa. Dok voda ne proključa, oblikujte kuglice od tijesta veličine pola dlana. Kuglicu od tijesta spljoštite, na sredinu stavite polovicu šljive pa je pospite kašikom mješavine cimeta i šećera. U rupu umjesto koštice utisnite malo pekmeza. Ubacite okruglice u proključalu vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu pa još dodatnih pet-šest minuta. Kad su gotove, pospite ih prženom prezlom i šećerom.

 

Okruglice s marelicama

Okruglice s marelicama | | Dobar tek!

Sastojci:

800 g krompira, skuhanog u ljusci

200 g oštrog brašna

jaje

1/2 kašičice soli

kašičica putera

20 marelica

prezla

puter

šećer

cimet

Priprema:

Krompir dobro operite i skuhajte u ljusci. Ocijedite ga i pustite da se malo ohladi, toliko da ga možete oguliti. Oguljene krompire zgnječite, dodajte im jaje i puter, dobro promiješajte, posolite i dodajte brašno. Umijesite u kompaktno tijesto te ga prebacite na lagano pobrašnjenu površinu, razvaljajte i izrežite na jednake kvadratiće. Na svaki stavite marelice kojima ste izvadili koštice te oblikujte knedle. Knedle spuštajte kašikom u lonac s posoljenom ključalom vodom, lagano promiješajte i pustite da se kuhaju. Nakon 10 minuta knedle će iskočiti na površinu i tada ih kuhajte još 5-6 minuta. Za to vrijeme na tavi, na malo masnoće popržite prezlu. Kuhane knedle procijedite, prelijte s malo otopljenog putera, uvaljajte ih u prženu prezlu, te pospite šećerom i cimetom.

 

Knedle od jabuka

RECEPT NAŠEG DJETINJSTVA: Domaće knedle s jabukama | Dnevno.hr

Sastojci:

4 jabuke, najbolje kiselkaste

200 g šećera

cimet

50 g putera

petit beurre keksi

prezla

Priprema:

Jabuke ogulite i naribajte. U tavi na puteru prodinstajte jabuke s cimetom i 100 grama šećera. Kad se jabuke ohlade, dodajte im se smrvljene kekse pomiješane s prezlom. Količina ovisi o željenoj tvrdoći smjese. Od smjese napravite knedle, pa ih dodatno uvaljajte u smrvljene kekse. Poslužite sa sirupom od crvenog vina i narandže, koji ćete napraviti od 10 g šećera, soka od jedne narandže, 2 dcl crnog vina i cimeta po želji. U posudi pomiješajte sve navedene sastojke. Kuhajte na laganoj vatri dok se tekućina ne reducira i nastane sirup. Sirup poslužite hladan.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti