Priprema zimnice nikada nije bila jednostavnija

Piše: Redakcija

Vrijeme je pripreme zimnice kojoj se svake godine rado posvetimo. Ovisno o svježim i domaćim namirnica koje nađemo, pripremamo slatku ili slanu zimnicu. Za vas smo pripremili nekoliko recepata u kojima ćete uživati sve do proljeća

Ukiseljeni cherry paradajz

Sastojci:

300 g cherry paradajza

čehno bijelog luka

200 ml jabučnog octa

200 ml vode

kašičica šećera

kašičica soli

nekoliko zrna bibera

Priprema:

Paradajz prvo operite i pomoću štapića za ražnjiće probodite rupe sa svake strane. U teglu dodajte biber i bijeli luk. Ubacite cherry paradajz. U posudi pomiješajte vodu, ocat, so i šećer pa kuhajte dok se so i šećer ne otope. Pustite da zavrije, a zatim prelijte preko paradajza. Pustite da se ohladi pa dobro zatvorite i spremite u frižider.

 

Najfiniji domaći ajvar

Sastojci:

10 kg crvene roga paprike

5 kg patlidžana

dvije glavice luka

5-8 čehna bijelog luka

litar octa

2 litre suncokretovog ulja

desetak zrnaca bibera

3 litre vode

Priprema:

Patlidžan oguliti, izrezati na fete debljine dva centimetra, peći u rerni na 180 stepeni 15 do 20 minuta. Prije pečenja tepsiju je potrebno tanko premazati s uljem. Paprike očistiti od sjemenki, prerezati na pola i kuhati u otopini octa, vode, ulja, bijelog luka, luka i bibera oko 10 minuta. Imajte na umu da ćete na ovu količinu proces kuhanja ponavljati jer je najbolje u jednoj turi kuhati kilogram do dva. Papriku vaditi na cjedilo i cijediti sat do dva na cjedilu. Naizmjence mljeti papriku i patlidžane. Na preostalu litru ulja dodavati samljevenu smjesu i početi s prženjem uz neprestano miješanje. Kuhati dva do tri sata. Na polovini kuhanja dodati ulje koje je isplivalo iz otopine, dodavati ga unutra i začiniti sa solju. Nemojte prezačiniti jer se ukuhavanjem reducira tekućina. Kada je gotovo, probati te po želji dodati začina. Još pola sata kuhati te tegle sterilizirati na 80 celzijevih stepeni 10 do 15 minuta. Napunjene tegle začepiti, okrenuti na poklopac te sve vratiti na 60 celzijevih stepeni u rernu na pasterizaciju. Nakon pasterizacije neka se sve postupno hladi.

 

Domaći pinđur

Sastojci:

3 kg crvene paprike

1,5 kg patlidžana

1,5 kg paradajza

150 g bijelog luka

2 dl ulja

250 g ljutih papričica

kašičica šećera i soli

Priprema:

Patlidžan, paprike ispecite, ogulite i sameljite na mašini za meso. Ogulite paradajz i njega isto sameljite.  Kao i za ajvar, u veći lonac  stavite ulje da se zagrije pa stavite mljeveno povrće. Dok se sve polako krčka dodajte so, šećer i nasjeckani bijeli luk. Pustite da se lagano dinsta. Kuhajte dok umak ne postane gust. Pred sami kraj dodajte ljute papričice koje ste prethodno lagano prepekli, ali pazite da se ne raspadnu, trebaju ostati cijele.  Vruć pinđur prelijte u tople, sterilizirane tegle, odmah ih zatvorite i okrenite naopako pa ostavite da se hlade preko noći.

 

Neodoljivi pekmez od luka

Sastojci:

6 komada crvenog luka

kašika aceta balsamica

3 kašike maslinova ulja

kašika putera

2 kašike smeđeg šećera

so

Priprema:

U široj posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte tanko narezan luk, promiješajte pa smanjite vatru te poklopite i pustite da se kuha pet minuta. Zatim napola otklopite te svakih šest minuta promiješajte da ne zagori, dok se luk ne počne karamelizirati. To bi moglo trajati 30-40 minuta. Kad luk potamni te posve omekša, dodajte so, šećer i balzamički ocat. Miješajte dok ne dobijete smećkastu smjesu.

 

Pročitajte još