Alma Mahmutović, psiholog

Piše: Redakcija

Imam 20 godina i dvije godine sam u vezi s momkom. Mama je sasvim slučajno, prije 20-tak dana, saznala da sam spavala s njim i poludjela je. Tako bih najbolje opisala njeno stanje. Ukinula mi je džeparac, zabranila izlaske, telefonske razgovore, internet… jer sam je, prema njenoj priči, obrukala. Život mi je užas. Izlazim samo na ispite, dok ne počnu predavanja i nigdje više. Momak je do sada imao razumijevanja, ali i on počinje da se ljuti, želi da dođe pričati  s njom. Šta da radim?

Jednako kao što fizički napredujete, uporedo s tim i spolno ste se razvijali. Spolnost je normalan i zdrav dio ljudskog života, koji počinje rođenjem i nastavlja se tokom života. Vjerovatno kada ste osjetili potrebu da se predate svom partneru u potpunosti, Vi ste to i učinili. Vrijeme od dvije godine veze mnogo toga govori o Vašem odnosu s partnerom. Djevojke i mladići zbunjeni su zbog spolnosti te često postavljaju pitanja o odnosima i spolnom ponašanju. Često misle da su krenuli “krivim” putem na vlastitu odgovornost. U Vašem slučaju, s obzirom na to da imate dvadeset godina i da ste već reproduktivno zrela osoba, mislim da bi najbolje bilo da razgovarate sa svojom majkom. Pokušajte joj objasniti da su sva djeca različita i da se razvijaju na svoj način, te da ste se Vi kao punoljetna osoba odlučili upravo na taj korak jer ste osjetili potrebu dati sebe muškarcu kojeg volite. Pa i vrijeme samo pokazuje da ste u jednoj dobroj, stabilnoj vezi. S druge strane, Vi morate razumjeti i svoju majku koja je, naravno, zabrinuta kao i svaka druga majka za svoje dijete. Pokušajte naći balans s njom u tome. Objasnite joj da znate mnogo toga o spolno prenosivim bolestima, kontracepciji i da na koncu volite svog partnera, te da Vaš intimni odnos ne narušava vezu, čak ga možda čini i jačom. Smirit ćete je na taj način i naći ćete zajedničku riječ.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti