Dr. Edin Buljugić, fizijatar

Piše: Redakcija

Prije mjesec sam osjetila tupe bolove u predjelu ramenih mišića i između lopatica, koji su se intenzivirali otprije nekoliko dana. Moram napomenuti da sam spremala ispit i većinu vremena provodila učeći u nepravilnom položaju. Sad već mogu i napipati neke “kuglice”, posebno uz lopatice i na gornjim mišićima ramena.
O čemu se radi?

Riječ je, najvjerovatnije, o fibromialgiji, čestom i kompleksnom hroničnom bolnom sindromu koji pogađa ljude na psiho-fizičkom planu. To su promjene vezivnog i mišićnog tkiva najčešće na području leđa, koje daju strukture “kuglica u mišićima”. Potrebno je imati 11-18 kuglica da bismo govorili o pravoj fibromialgiji. Bol u fibromialgiji je duboka, hroničnog je karaktera i opisuje se kao probadajuća, žareća, svrbeća ili kao duboka, tupa mišićna bol. Najjača bol je obično uz ukočenost prisutna u jutarnjim satima. Pojačavaju je hladno i vlažno vrijeme, nedostatak sna, fizički i psihički umor, ekscesivna fizička aktivnost, fizička inaktivnost, anksioznost i stres.
Liječenje obuhvata niz procedura: medikamentozna, fizikalna, te psihoterapija.
Masaža kao izolovan proces u terapiji fibromialgije nema značajniji učinak.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti