Ako ne znate šta za ručak, a nemate ni dovoljno vremena za spremanje nekih zahtjevnijih jela, “Azra” vam predlaže jedno vrlo jednostavno. Riječ je o piti od pečuraka, a možete upotrijebiti i šampinjone, ili jednostavno, gljive po vašem izboru. Osim toga postoje i druge varijacije što se okusa tiče pa za punjenje možete pustiti mašti na volju i sve okrenuti i ka dobroj poslastici, ako umjesto slanih sastojaka i povrća upotrijebite slatke i voćne poput višanja.
No, za pitu s pečurkama potrebne su vam sljedeći sastojci:
kore
susam
U fil:
200 g pečuraka
1 veći struk prase
3 jaja
400 gr kisele pavlake
so, biber, ulje
Za pripremu kora:
70 ml tople vode
70 ml ulja
Priprema:
Prasu i pečurke propržite na malo ulja. Začinite po ukusu. Dok se to hladi, umutite jaja i dodajte pavlaku. Sve sjedinite. Kore namažite sa premazom, na drugu koru stavite fil, pa uvijte u krug. Ponavljajte proces dok imate materijala. Pužiće premažite jednim žumancetom u koje ste dodali malo pavlake. Pospite susamom. Pecite na 200°C 25-30 minuta.
Prijatno!
Priredila: M. K.