Nešto drugačiji 8. mart s Irinom Lovrić: Glas žene, najljućeg neprijatelja korupcije, čuo je cijeli svijet

Piše: Redakcija

Gdje za 8. mart, pitale su se mnoge žene proteklih dana. Irina Lovrić, prva zaštićena prijaviteljica korupcije u BiH i predsjednica Udruženja za borbu protiv korupcije, kriminala i diskriminacije, nije imala nikakvih dvojbi gdje i kako će provesti Međunarodni dan žena: protestujući ispred zgrade Parlamenta BiH. Kako simbolično! Njene brige odavno nisu izbor svečane haljine, cipela i frizure za slavlje.

Irina 22 FF

Irina: Danas ne slavim, danas protestujem

Protest je organizirala kako bi ukazala na kriminal i korupciju u državnim institucijama kojima je i sama svjedočila, te koji se kao i mnogo sličnih slučajeva ne procesuiraju.
-Danas ne slavim, danas protestujem. Odavno ne mogu da gledam kako na račun „malog čovjeka”, poreskog obveznika, pravite fešte i na njihov račun kupujete svojim uposlenicama poklone, dok veliki broj žena na taj dan nema ni za nove čarape, jer joj je svaki dan jedan od najvećih problema kako djetetu osigurati dnevnu školsku užinu. Ima i puno gorih slučajeva – kazala je Irina.

Irina 24 FF

Na Dan žena uz Irinu su bili Abdulah Sidran i Damir Marjanović

Do sada je prijavila desetak slučajeva korupcije. I za svaki se bori iz petnih žila. Korupcija je naišla na najgoreg neprijatelja u tako „slabašnom” biću kao što je ova žena. U toj borbi stekla je i mnogo prijatelja. Mnogi su je, bez obzira na snijeg i hladni vjetar, u nedjelju došli podržati iz svih krajeva BiH.

-Pomogli su me i u svemu podržali Udruženje porodica šehida i poginulih boraca općine Novo Sarajevo i Forum djece šehida. I ja sam njihov član, kao dijete poginulog borca. Žene iz Bihaća, moje prijateljice, donijele su crne majice s natpisom „Svi smo mi Irina”, moje komšije trgovci obezbijedili su voće, hranu, cvijeće… Dame su donosile termosice s kafom i toplim čajem… Ma prava ljubav i bajka – kazala nam je Irina.

Irina 20 FF

Potpisivanje peticije “Procesuirajte Božovića i ostale korumpirane političare! Hoćemo svoje Sanadere, jer mi ih imamo puno više”

Podršku su joj svojim prisustvom iskazali i akademik Abdulah Sidran i prof. Damir Marjanović. Jedna od najglasnijih protestantkinja bila je Krajiškinja Šeherzada Delić, profesorica bosanskog jezika iz Bihaća. Nije joj bilo teško ustati rano ujutro i s prijateljicama se uputiti u Sarajevo, kako bi već u podne stala uz Irinu, uzvikujući STOP korupciji!

Irina 12 FF

Šeherzada Delić (lijevo) na proteste je stigla iz Bihaća

-Upoznale smo se putem Facebooka, a od danas smo zvanično i prave prijateljice. Čim sam čula za Irininu borbu, odlučila sam je podržati. Ono što ona radi uradila bih i ja. To bi trebao uraditi svaki pošteni građanin ove zemlje, nebitno je li muškarac ili žena – ističe Šeherzada.

Ipak, za ovo što Irina radi nije dovoljno samo poštenje, već i hrabrost. I to ogromna. Ona koja se ne plaši ucjena i prijetnji smrću. Za nju je putem medija i društvenih mreža sada čuo cijeli svijet. Riječi podrške Irini pristižu sa svih strana i daju joj dodatnu snagu. Samo se pitamo kada će stići i pravda.

Božović: Irini nisam kupio poklon za 8. mart, neka se zapita zašto
– Imala sam jako puno materijalnih dokaza da su nada mnom vršeni mobing i diskriminacija, ali i to da je Mlađen Božović pred Sudom BiH izjavio sljedeće: „Da, kupio sam svim ženama za Dan žena poklone, Irini Lovrić nisam. Neka se ista zapita zašto je to tako!” Eto, treba li se ovome išta dodati – kazala je Irina o svom direktoru u jednom od intervjua za „Azru”.

Pročitajte još