Dani zdravlja u BiH: U septembru obavljeno 1118 besplatnih mamografskih pregleda  

Piše: Redakcija

U sklopu “Dana zdravlja” koje organizira Udruženje “Think pink – zajedno smo jedno” u saradnji sa udruženjima žena oboljelih od karcinoma dojke, uz provođenje svih epidemioloških mjera, u prvoj fazi sa mobilnim mamografom smo obišli 20 lokacija širom Bosne i Hercegovine i obavili 1118 besplatnih mamografskih pregleda. Kod dvije žene otkriven je karcinom dojke, a kod 47 žena su uočene promjene na dojci, te su one upućene na dodatne preglede sa ciljem utvrđivanja dijagnoze ili otklanjanja sumnje na karcinom dojke. U drugoj fazi održavanja Dana zdravlja koja će biti organizirana do kraja ove godine obavit ćemo još najmanje 400 besplatnih mamografskih pregleda u ruralnim dijelovima zemlje.

Dani zdravlja tokom kojih se ženama širom Bosne i Hercegovine, sa fokusom na udaljene lokacije, pružaju usluge besplatnih mamografskih pregleda, spašavaju živote. Udruženje „Think Pink – Zajedno smo jedno“ kroz brojne aktivnosti radi na podizanju svijesti stanovništva o karcinomu dojke sa naglaskom na prevenciju i rano otkrivanje ovog oboljenja, razbijanju predrasuda i stigmatizacije vezane uz karcinom dojke, te generalno na promociji zdravih stilova života i unapređenja i očuvanja zdravlja stanovništva. U Bosni i Hercegovini, karcinom dojke je još uvijek oboljenje koje odnosi najviše života među ženama. Svake godine oko 1.300 žena otkrije da ima karcinom dojke. Iako ne postoji centralizovana baza podataka, zabilježeno je da u našoj državi borbu sa bolešću izgubi najmanje 500 žena godišnje. Pored nepostojanja zvaničnog registra osoba oboljelih od malignih oboljenja, u Bosni i Hercegovini ne postoji razvijen program prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke, te veliki broj žena ne ide na redovne preglede. Iz tog razloga u velikom broju slučajeva, karcinom dojke se otkrije u kasnoj fazi, kad su šanse za izlječenje minimalne. Inače, karcinom dojke je u velikom procentu izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme, te je program prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke koji provodi udruženje „Think Pink – Zajedno smo jedno“ u Bosni i Hercegovini od izuzetnog značaja.

Ove godine Dane zdravlja smo organizovali zahvaljujući sredstvima prikupljenim od prošlogodišnje Trke/ šetnje za život “Race for the Cure” i  partnerstvu sa UniCredit Bankom i kompanijom VISA. Zajednička inicijativa „Moj krug podrške“ je pokrenuta kako bi se podigla opća svijest o prevenciji raka dojke. Dovoljno je pogledati oko sebe i shvatiti da ova opaka bolest nije nešto što se dešava na filmu ili u nekoj drugoj zemlji, daleko od nas. Ona pogađa svakoga i svi možemo biti meta! Stoga je od izuzetne važnosti da se prije svega educiramo kako bismo mogli pomoći ljudima oko nas, sebi samima, te na vrijeme djelovati.

Izvor: Think pink

Pročitajte još