Neka zamiriše kuća: Pripremite tradicionalni kukuruzni hljeb

Piše: Redakcija

 

Kuruza ili kukuruza, zavisi kako je ko zove, s domaćim kukuruznim brašnom je starinsko i tradicionalno jelo, odnosno hljeb ili pogača. Dok ga jedni jedu s jogurtom, drugi ga obožavaju uz grah ili mahune. Domaće kukuruzno brašno, ne može biti ono iz trgovine. Ovo možete kupiti na nekom mlinu ili na pijaci, ali pazite da ne bude staro i gorko.

Priprema:

U domaće neprženo kukuruzno brašno dodati so i prašak za pecivo. Umjesto praška za pecivo možete dodati punu kašičicu soda bikarbone. Dobro promiješati pa postepeno dodavati kipuću vodu u sredinu istovremeno miješajući. Sve dobro promijesiti kako bi dobili mekanu ali neljepljivu smjesu. Može biti malo ljepljiva ali nemojte dodavati još brašna. Istresti na lim prethodno samo posipan sa istim brašnom pa poravnati vlažnim dlanovima, koje ste nakratko uronili u mlaku vodu.

Rubove poravnati nožem i obrisati spužvicom okolo da bude vizualno u redu. Kuruza ili kukuruza sa domaćim kukuruznim brašnom se peče oko sat vremena na 190 – 200 C bez ventilatora. Mora se raspucati odozgora a kora mora biti prilično tvrda ali slatka.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti