Betty Boop je postojala i u stvarnom životu

Piše: Redakcija

Crtani film “Betty Boop” stvoren je u Fleischer studiju odakle je 9. augusta 1930. godine, krenuo u svijet, a Betty Boop postala poznata širom svijeta. Kao inspiracija za izgled Betty Boop poslužio je imidž tadašnje najupečatljivije pjevačice Helen Kane.

Ipak, priča o ženi koja je poslužila kao inspiracija za Betty Boop uglavnom je nepoznata. Pjevačica Helen Kane tražila je odštetu jer su prenošenjem njenog lika prekršili zakone o ljudskim pravima.

Kann je tako 1932. godine podigla tužbu protiv Max Fleischer i Paramount studija u kojoj je tražila odštetu od 250.000 dolara. Ta suma je tražena na ime odštete zbog toga što je iskorišćena čuvena fraza “bup-up-a-dup” iz njene pjesme “I wanna be loved by you”.

Suđenje je trajalo dvije godine. Helen je smatrala da su prenošenjem njenog izgleda na Betty Boop prekršili zakone o ljudskim pravima, zbog čega joj je junakinja iz crtanog filma predstavljala “nelojalnu konkurenciju”.

Bonnie Poe i Margie Hines svjedočile su u korist odbrane jer su one bile te koje su pozajmljivale glas ovoj nacrtanoj ljepotici.

Suđenje se uskoro pretvorilo u nadmetanje u tome čiji “bup-a-dup” više liči na onaj koji izgovara provokativna crtana junakinja, a najveći problem su imali stenografi koji su pokušavali da to sve propisno zabilježe.

Menadžer Lui Bolton je svjedočio da je Esther Lee Jones, afroamerička pjevačica iz “Cotton Cluba” u Harlemu bila ta koja je “bup-ove” ubacila u svoje nastupe mnogo prije Kejn.

Zahvaljujući snimku iz ovog kluba dokazano je da je način pjevanja sa istom “bup-dup” frazom ova tamnoputa ljepotica koristila bar nekoliko godina prije i da ih je Kane vjerovatno “pokupila” od nje jer je i sama često posjećivala ovo mjesto.

Problem u dokazivanju navoda Helen Kane bio je taj što je Betty po oblačenju, šminkanju i “bob” frizuri podsjećala na mnoge pjevačice i glumice tog vremena.

Helen nije odustajala, a tvrdila je da nije toliko stvar u nepristojnom izgledu koliko o prepoznatljivom glasu i “bup-up-a-dup” zvuku koji je Betty pravila, piše “The Vintage News”.

Suđenje je na kraju završeno bez pravog pobjednika. Kejn je nastavila da tvrdi da je upravo ona bila ta koja je poslužila kao inspiracija za Betty, a provokativna crtana junakinja je nastavila da izvodi svoje, sve više legendarno “bup-a-dup” u svakom crtaću u kome se pojavila.

U decenijama koje su uslijedile, slava Helen Kane je izblijedela i ona je zaboravljena, a Betty Boop živi i danas kroz poznati stari crtani film.

Izvor: Istrorijski zabavnik

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti