Punih 70 godina stan je bio zaključan, a skrivao je blago

Piše: Redakcija

Jedan stan u Parizu bio je zaključan punih 70 godina, a kada ga je aukcionar konačno otvorio u njemu je otkrio umjetnička djela višemilionske vrijednosti.

Francuskinja Madam de Florian napustila je svoj stan u Parizu 1939., kada je imala svega 23 godine. Bio je početak Drugog svjetskog rata, i izgleda da je Madam de Florian dobila informaciju da se njemačke trupe približavaju Parizu.

Kako bi se sklonila s puta rata, ona je zaključala svoj stan i otišla s još nekim Parižanima. Madam de Florian otišla je na jug u mirnu zonu gdje je čekala sigurnost. Nikada nije uspjela da se vrati u svoj stan. Ipak, ona je nastavila da plaća rentu do kraja svog života, a preminula je u 91. godini.

Kada je umrla, njeni rođaci i nasljednici saznali su za stan u Parizu. Unajmili su aukcionara da zabilježi sav inventar vrijednih stvari u napuštenom stanu.

Kada je otvorio vrata, aukcionar i cio njegov tim ostao je bez teksta. Stan je bio slika i prilika godina prije Drugog svjetskog rata. Ono što je još bitnije, bilo je unutra i jako vrednih stvari. Trpezarijski dio bio je prepun čaša i posuđa.

Slike su bile skinute sa zidova, spremne za transport, ali kao da vlasnik nije imao dovoljno vremena. Tu su četke, šminka i boca parfema. U uglu sobe, pronašli su originalne lutke Mickeya Mousea i Porky Piga. Neke od detalja možete pogledati u galeriji slika.

 

 

Možda najinteresantnije otkriće bila je slika prelijepe žene u roza haljini. Daljim ispitivanjem otkrili su da je žena Martha de Florian, baka Madam de Florian.

U početku umjetnik nije bio poznat, ali kasnije otkriće pomoglo je istraživačima da zaključe da je sliku nacrtao Giovanni Boldini, italijanski slikar. Martha de Florian bila je jako poznata glumica u Parizu koja je živjela vrlo luksuznim životom.

Kolekcija ljubavnih pisama pronađena je u stanu, a sva su bila od potencijalnih udvarača, uključujući i premijere i predsjednike. Dok je Marta bila Giovannijevih slika, dalji dokazi pokazali su da su njih dvoje bili ljubavnici.

 

 

Portret Marthe bio je završen 1888. godine, kada je ona imala 24 godine. Slika je prodata za 2,1 milion eura nakon što je otkrivena u napuštenom stanu. To je bilo najvrijednije Giovannijevo djelo.

Izvor: Kurir.rs
(M.K.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti