Viziri nisu sigurna alternativa platnenim zaštitnim maskama

Piše: Preuzeti tekst

Plastični štitnici za lice mogu pružiti dodatnu zaštitu od COVID-19, ali stručnjaci kažu da ih treba koristiti samo kao dodatak pokrivačima za lice od tkanine, a ne umjesto njih.

Sami plastični štitnici za lice ne pružaju odgovarajuću zaštitu od COVID-19 kada ih se koristi kao alternativa platnenim maskama, ali njihovo zajedničko nošenje preporučuje se kao najbolji način da se zaštitite.

Medicinski stručnjaci navode  da iako plastični štitnici za lice pružaju zaštitnu barijeru, kapljice u okolini i dalje se mogu udisati kroz otvorena područja oko plastičnog vizira.

Istraživanja koja su provedena kod ljudi koji su nosili platnene zaštitne maske i samo plastične vizire, pokazala su da niko od onih koji su nosili platnene maske nije bio pozitivan na virus, dok je nekoliko njih koji su nosili samo plastične vizire imalo pozitivan test.

-Maske od tkanine, redovito pranje ruku, fizička distanca, što veći boravak, najbolji su zaštitni alati od Corona virusa. Dodajte plastični štit za lice tim praksama i prelazite iz “dobrog” u “sjajno” –poručuju stručnjaci.

Izvor: Healthline

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti