Hladni dani u vintage stilu

Piše: Emina Idrizović

Vintage. Posljednjih dvadesetak godina ovaj termin se koristi i u modi, a označava odjeću koja potječe iz perioda od 1920-ih do 1980-ih godina, dok se odjeća proizvedena prije 1920. smatra antiknom.

Predmeti proizvedeni u tim, davno prošlim vremenima stvarani su s mnogo ljubavi, s nevjerovatnom pažnjom za detalje, od veoma kvalitetnih materijala, često ručno… Stvaralo se tada da bi trajalo.

Od pojma „vintage“ potrebno je razlikovati pojam „retro”, skraćeno od „retrospektiva”. Retro odjeća je novijeg datuma proizvodnje, koja je inspirirana vintage stilom. Iako vjerno prati neki stil iz prošlosti, retro odjeća nema tu historijsku i romantičnu vrijednost vintage odjeće, često niti tu kvalitetu materijala i izrade.

Što je to vintage odjeća?

Najveću vrijednost imaju nenošeni vintage komadi, posebno ako na sebi još imaju originalnu etiketu. Takvi komadi su pravi raritet, i posebno su cijenjeni kod pravih poznavatelja i ljubitelja vintage stila.

Možda niste znali, ali vintage komad ćete teško naći u plus veličini. Naime, kako je korpulentnost bila relativno neuobičajena sve do 1980-ih godina, veći brojevi se nisu u tolikoj mjeri proizvodili, te su uglavnom šivani ručno, po mjeri.

Današnjoj popularnosti vintage stila doprinijele su slavne glumice i top modeli još 1990-ih godina, kada su se počele oblačiti u second hand radnjama, kao i brojni holivudski filmovi koji su svoje radnje smještali u pojedine dekade prošlog stoljeća.

Budući da je prije prednost davana kvalitetu, a ne kvantitetu, nije bilo masovne proizvodnje kao danas i mnogo je šivano ručno, te je svaki do danas sačuvani vintage komad unikatan i idealan odabir ukoliko se želite istaknuti u gomili.

Sudeći prema vremenskim prognozama koje najavljuju meteorolozi, vrijeme je za promišljanje o toplim komadima koji će nas grijati u hladnim uvjetima.

Vintage komadi ne izlaze iz mode, a gotovo svaka kolekcija ima barem nekoliko neodoljivih modela u koje vrijedi investirati.

„Skrolajući“ Pinterest i druge društvene mreže, naišli smo na brojne fotografije poznatih dama u vintage komadima zimske odjeće. Pomislili smo kako biste u ovim komadima rado proveli zimu i donosimo vam nekoliko primjera koji bi vas ove zime mogli inspirirati, pa uživajte i u našoj galeriji slika.

 

Sophia Loren

Iako se danas krzno sve manje koristi u modnoj industriji, nekad je italijanska diva Sophia Loren zimske dane znala začiniti krznenim bundama, šubarama, ali i nešto udobijim i mekanijim komadima kao što su široki šalovi. To pokazuje fotografija iz 1965. godine.

Britt Ekland

Švetska glumca Britt Ekland u sportskom glam stilu često je posjećivala planine odjevena u skafandere jarkih boja. Na fotografijama se vidi kako je Ekland voljela skijanje.

Brigitte Bardot

Francuska glumica Brigitte Bardot je jedna od najvećih inspiracija za zimski stil. Osim što je nosila nezaobilazno krzno tog vremena, Bordot je često znala da se ušuška u tople i mekane džempere. Od asesoara njeno lice bi krasile naočale, kape, šubare i šeširi iz 1967. godine.

Fotografija iz 1966. sa bivšim suprugom Gunterom Sachsom otkriva kako je Bordot nosila i krznene čizme, kao i krznene rukavice.

Jackie Kennedy

Nekadašnja prva dama Amerike Jackie Kennedy svakako nije mogla proći nezapaženo. Njen stil i danas mnoge dame kopiraju. A zimu je često provodila na skijanju u udobnim skafanderima, krznenim kapama i šubarama sa svojom porodicom. Naočale za skijanje je nešto što nije skidala s glave. Da je prvoj dami bila bitna udobnost, govore i fotografije na kojima je Jeckie u džemperu visokog ovratnika od udobnog kašmira.

Marilyn Monroe

Diva koja je godinama bila inspiracija za dizajnere, zimu je provodila u ugodnoj i ležernoj odjeći. Karirana košulja s dugom kragnom, džemper i kapica s kićankom bili su dovoljni da istaknu svu njenu ljepotu.

Jane Fonda

Fotografija glumice Jane Fonda iz 1964. godine jasno pokazuje da su pletene kapice itekako bile in. Osim toga, ova popularna glumica voljela je u mladosti, kao i sve holivudske dive, da nosi i krzno.

Grace Patricia Kelly

Grace Patricia Kelly bila je američka glumica i brakom kneginja Monaka. Da su sve žene uvijek bile ljubitelji vintage stila, govori fotografija američke glumice na kojoj ona nosi karirane hlače, rolku i udobni džemper, koji i danas, morate priznati, mnogi nose. Jendostavan i ležeran stil se ogledao i u tome što je bila veliki ljubitelj džempera. Šareni kaput koji je nosila Grace i danas možete naći u mnogim buticima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti