Arnold Schwarzenegger, autsajder koji je uspio: Od radosti što ima frižider, do svjetske slave

Piše: Nermin Demirović

Njegovo djetinjstvo u Austriji bilo je vrlo teško. Pratile su ga i afere, ali je uvijek znao šta mu je cilj. Razvod zbog nevjere smatra svojim najvećim neuspjehom u životu

 

Zvijezda akcijskih filmova Arnold Schwarzenegger, nakon što je, 2018., imao operaciju srca, ponovo joj je podvrgnut. Osjeća se dobro, što je i potvrdio prošle sedmice na društvenim mrežama.

– Imam novi aortni zalistak uz moj novi plućni zalistak od prošle operacije. Osjećam se fantastično i već šećem ulicama Clevelanda – objavio na Twitteru glumac i bivši kalifornijski guverner.

Schwarzenegger (73) podijelio je fotografiju iz bolničkog kreveta u klinici u Clevelandu i zahvalio je bolničkom osoblju. Glumac, koji je rođen sa srčanom manom, bio je podvrgnut hitnoj operaciji na otvorenom srcu 2018. godine, kada mu je zamijenjen plućni zalistak. Schwarzenegger se proslavio 80-ih godina ulogama u akcijskim filmovima kao što su “Terminator” i “Conan barbarin”.

Arnold Schwarzenegger je krenuo praktički ni iz čega. Odrastao je u Austriji, a djetinjstvo mu je bilo poprilično teško – ali, to ga nije zaustavilo. Nailazio je na prepreke gotovo na svakom koraku, ali na kraju je postao najveća akcijska zvijezda svih vremena.

Schwarzenegger je jedan od najpopularnijih i najpoznatijih živih ljudi danas. Bez sumnje je najpoznatiji bodybuilder koji je ikad živio, kao i jedna od najvećih zvijezda akcionih filmova i uspješan političar.

Put Arnolda do uspjeha i popularnosti bio je turbulentniji nego što možete zamisliti. Doista, mnogo toga što je Arnold postigao bilo je kroz kontroverze, od porodičnog nasilja do skandala koji je prijetio uništenjem njegove porodice.

Njegov otac Gustav gajio je neutemeljenu sumnju da Arnold, zapravo, nije njegov biološki sin.

– Nije imao strpljenja da sluša ili razumije moje probleme – govorio je Arnold.

Gustav se nasilnički ponašao prema Arnoldu, dok je favorizirao svog starijeg sina Meinharda.

– Vukao me za kosu. Tukao me kaišem – iznio je Arnold u prisjećanju na djetinjstvo.

Najveća strast

Ali, Arnold je to pretvorio u motivaciju.

– Svaki put kad bi neko rekao: „Ne možeš to učiniti“, rekao sam, „Ovo neće trajati još dugo, jer ću se maknuti odavde. Želim biti bogat. Želim biti neko“ – rekao je medijima kasnije.

Arnold Alois Schwarzenegger rođen je 30. jula 1947. godine u gradu Thal u Austriji. Bili su siromašna porodica, a jedan od vrhunaca njegove mladosti bio je kada je porodica kupila frižider, sam je to isticao.

Nakon Drugog svjetskog rata austrijsko društvo bilo je strogo.

– Tada je u Austriji bio sasvim drugačiji mentalitet. Ako smo učinili nešto loše ili nismo poslušali roditelje, često bi nas tukli štapom – svjedočio je Arnold.

Pod utjecajem oca, Arnold se od malih nogu počeo baviti sportom. Najveća strast su mu bili dizanje tegova i bodybuilding.

– Uvijek su išli protiv moje volje. Otac je želio da i ja budem policajac kao i on. Moja majka je htjela da idem u trgovačku školu, ali ja sam volio trening. Bila mi je muka kada propustim trening. Znao sam da se sljedećeg jutra ne bih mogao pogledati u ogledalo ako ne bih trenirao – rekao je.

Bodybuilding tada nije bio popularan i poznat sport. Kad je Arnold počeo ulaziti u to, njegova se majka zabrinula. Čak je zvala i ljekara. Tražila je pomoć od ljekara, jer je vidjela pun zid „golišavih muškaraca“ kod Arnolda. Pitala je ljekara šta s njim nije uredu. Govorila je kako svi njegovi prijatelji imaju fotografije djevojaka.

WESTWOOD, CA – NOVEMBER 19: Arnold Schwarzenegger (L) and Producer Sylvester Stallone attend the premiere of Warner Bros. Pictures’ “Creed” at Regency Village Theatre on November 19, 2015 in Westwood, California. (Photo by Todd Williamson/Getty Images)

Vojni rok

Kada je imao 18 godina, Arnold je počeo obavezni jednogodišnji vojni rok u austrijskoj vojsci kao tenkist. Vojna disciplina nije mu bila na nivou – otišao je s dužnosti da učestvuje na takmičenju Junior Mr. Europe, koje je i osvojio. Kao kaznu za neposlušnost, Arnold je smješten u vojni zatvor. Godinama kasnije kupio je isti tenk koji je vozio u svojoj službi.

Nakon služenja vojske, Arnold Schwarzenegger otputovao je u London, 1966. godine, što je bilo njegovo prvo putovanje avionom. Svrha njegovog putovanja bilo je takmičenje u Mister Universe. Iznenađujuće je, ali on nije osvojio prvo mjesto.

Nije dobio pobjedu, ali jeste nešto što se ispostavilo mnogo važnijim. Jedan od sudija takmičenja, Charles „Wag“ Bennett, očaran Arnoldovom harizmom, ponudio mu je svoj topli dom.

– To je definitivno ključni dio mog uspjeha, dom i ljubav su bili sve što mi je potrebno – kasnije je pričao.

Preko Bennetta, Arnold Schwarzenegger je uspio upoznati svog idola iz djetinjstva, Rega Parka, koji je tri puta pobjeđivao na takmičenjima Mr. Universe. Njih dvojica su ubrzo postali nerazdvojni. Reg Park bi mu bio mentor, pomažući mu da trenira. U takvom okruženju Arnold je veoma brzo napredovao u Engleskoj. Nakon treninga s nekim od najboljih na svijetu, Arnold je konačno uspio pobijediti na natjecanju Mr. Universe 1967. godine kada je imao samo 20 godina. Postao je najmlađa osoba koja je ikad pobijedila. Pobijedio je još tri puta.

Schwarzenegger se potom preselio u Munchen, u Njemačku, gdje je pohađao poslovnu školu. Sljedeće godine preselio se u Ameriku, gdje je izgubio austrijski naglasak i prešao sa nevjerovatne karijere bodybuildera na veliko platno. Arnold će postati naturalizirani američki državljanin 1983. godine.

Dok je grabio naslove Mr. Universe i Mr. Olympia, kad je živio u Americi, dogodila se tragedija. Arnoldov brat, Meinhard, smrtno je stradao u saobraćajnoj nesreći 1971. godine. Godinu i po kasnije, otac mu je umro. Nije se vratio u Austriju da prisustvuje niti jednoj od sahrana. Iako je, navodno, imao dobre odnose s bratom, želio je izbjeći viđenje oca s kojim je imao zategnute odnose. Arnold je kasnije pomogao svom nećaku da dođe u Ameriku, a ovaj je danas ugledni advokat.

Na kraju je bio tri puta prvak Mr. Universe i ni manje ni više sedam puta ponio naslov Mr. Olympia, a u svemu su anabolički steroidi igrali veliku ulogu. Uzimao ih je dok su još bili legalni.

Njegova ambicija da postane glumac počela se ostvarivati nakon što je dobio ulogu Herkula 1969. godine u “Herkulu” u New Yorku, gdje je njegov naglasak sinhroniziran. Nakon sedam godina u svijetu filma osvojio je “Zlatni globus” za novu zvijezdu godine – glumca za ulogu u filmu “Ostani gladan”.

Još veću slavu stekao je filmom o bodybuildingu iz 1977. godine “Pumping Iron”, ali pričao je kako mu je tada bilo teško. On, jednostavno nije imao sve posloženo za tu veliku scenu.

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/Bv1pZJxn9uh/

Previše čudno

– Agenti i glumci su mi govorili da mi je tijelo previše čudno, da imam smiješan naglasak i da je moje ime predugačko – rekao je Arnold.

Nije bio pokleban, želio je veću slavu i ostvarenje snova. Stvari su se onako kako on želi istinski počele razvijati 1982. godine, kada je dobio ulogu Conana u “Conanu Varvaru”. Stigao je i drugi nastavak i to ga je vinulo u visine. A onda je stigla uloga u “Terminatoru” iz 1984. godine. Ovaj je film s pravom učvrstio njegovo mjesto akcijskog heroja. Zajedno s drugim glumcima poput Sylvestera Stallonea, Arnold je pomagao u zadovoljavanju apetita publike za akcijom u osamdesetim godinama prošlog vijeka. U sve je znao ubaciti i dozu humora, što je izuzetno palilo kod gledatelja, posebno mlađe generacije. Za razliku od Stallonea i drugih, Schwarzeneggerove uloge odražavale su njegov dobar smisao za humor, čineći ga miljenikom publike.

Arnold Schwarzenegger se 1986. oženio Marijom Shriver, članicom porodice Kennedy. Nakon vjenčanja, nastavio je izbacivati uspješne filmove i bogatstvo je raslo. U 2011. godini njegova je neto vrijednost procijenjena između 100 i 800 miliona dolara. Maria Shriver i Arnold Schwarzenegger imaju četvero djece, ali je Arnold kasnije otkrio da ima još jedno dijete.

Mnogi su govorili da je često bio nevjeran, a sina kojeg je priznao imao je s djevojkom s kojom je bio prije Marije. Navodno, godinama nije znao da ima dijete iz te veze.

Ipak, Marija se nije mogla nositi s njegovim ljubavnim aferama koje su počele izlaziti, pa se par rastao maju 2011. godine. Maria se preselila u obližnji dom, kako bi njihova djeca mogla lako imati kontakte s oba roditelja. Schwarzenegger je priznao da je pogriješio, napomenuvši da je ovo bio njegov najmanje ponosan trenutak.

– Najmanje sam ponosan na pogreške koje sam počinio i koje su mojoj porodici nanijele bol i razdvojile nas – rekao je tada Arnold.

Arnold je 2003. godine postao guverner Kalifornije i time pokazao i da se na planu politike može ostvariti. Potpuni autsajder u mnogočemu, iza sebe ima velika ostvarenja. Nedavno je objavio da postao djed, a i danas u 73. godini života kao penzioner objavljuje snimke kako vježba.

Pročitajte još