Zanatske tehnike Paca Rabannea iz šezdesetih nadahnuće kolekciji za proljeće 2021.

Piše: Preuzeti tekst

Paco Rabanne je 1966. godine ušao u modu poput komete sa blistavim haljinama koje se šiju od povezane plastike i metala. „Stalno radi na svojoj ideji preuređivanja svijeta”, napisao je tada magazin Vogue. „[On] osjeća da ne postoji nijedna stvar koja se ne može preispitati ili prepraviti na moderniji način.“

Te godine izbacio je prvu kolekciju nazvavši je „12 nenosivih haljina od savremenih materijala“, koristeći materijale poput metala, papira i plastike. Njegove najpoznatije “metalne haljine” su, kako sam kaže, „simbol odsjaja ženske duhovne svjetlosti“.

Njegova plastična haljina bila je izrađena od malih plastičnih pločica koje su bile povezane lancima. Upravo ga je ta haljina učinila planetarno popularnim. Odjeća je odjednom postala umjetnički izraz svog vremena. Ne možemo zaboraviti ni haljinu od 9 kilograma čistog zlata, ukrašenu s dijamantima od 300 karata. Ova haljina kreirana je za popularnu Francoise Hardy 1967.

Iako se Rabanno bavio mogućnostima svemirskog doba, činilo se da se njegova upotreba lanca i metala također odnosi na srednjovijekovni oklop. Kao što je oslobodio modu od igle i tkanine (kliješta su mu više odgovarala), tako je dizajnirao snažne poglede za oslobođenje žene koji su bili i zaštitnički i provokativni.

Vjenčanje starog i novog bio je potpis Rabana; ručni rad za njega nije bio nespojiv s vrhunskim materijalima i proizvodnjom. Sada, s pomicanjem mode u umjetničkim novim smjerovima usred zaključavanja nametnutih pandemijom, Rabanne se pojavio kao svojevrsni svetac zaštitnik zanata.

Za proljeće 2021. dizajneri, uključujući Kei Ninomiya, Demna Gvasalia i Julien Dossena, koji je trenutno glava kuće koju je Paco sagradio, slijede njegovu viziju.

Izvor: Vogue

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti