Dječija kreativnost i pozitivna energija: Realizirana radionica „Urban-Etno“ Secesija V

Piše: A. Z.

Udruženje „Urban- Etno“ organizizalo radionicu za djecu uzrasta od 10 godina.Tema radionice je bila bosanskohercegovačko kulturno nalijeđe i njegovo približavanje mladim generacijama. Radionica se održala u prostorijama Udruženja.

Zahvalni smo talentiranim učesnicima koji su usmjerili svoju dječiju kreativnost i pozitivnu energiji za stvaranje ovog modela: Asia Operta, Umma Tahirović, Maša Radovanović, Ajka Ćatić, Sara Bahto, Esma Bilanović i Alta –Iman Ibrahimović.

U sklopu projekta Secesija V kroz umjetnost i krativnost djeca su  pokazala kako njeguju svoju kulturnu baštinu, koliko poznaju bosanskohercegovačku historiju i koji su to simboli koji predstavljaju našu domovinu.

Cilj projekta je :

-Njegovanje tradicije i kulturne baštine  kroz kreativnost.

– Učenje o bosansko hercegovačkoj tradiciji i običajima, jeziku i pjesmi, tradicionalnoj odjeći i hrani.

-Spoj dvije umjetnosti :crtež kao likovne umjetnosti i modnog dizajna kao primjenjene umjetnosti.

Njegovanje tradicije kroz zagovaranje i propagiranje multikulturalnosti  i tolerancije   Bosne i Hercegovine.

Modni dizajn je umjetničko oblikovanje originalne odjeće i modnih dodataka koji zadovoljavaju estetske, likovne, vizualne i funkcionalne kriterije što je dokazala Emina Husedžinović Ibrahimović stvorivši unikatni odijevni predmet od tkanine koja je ukrašena dječijim likovnim radovima.Njen doprinos afirmiranju bosanskohercegovačke modne scene može se interpretirati kroz obim i kvalitetopusa ali i nastojanje da se ukaže na značaj našeg naslijeđa kao univerzalne vrijednosti.  Stoga je s razlogom nazivaju “ čuvaricom” bosanskohercegovačke tradicije. Ona je dizajner koji prati modne instance međutim ne odstupa od svoje vizije mode i samim tim njen rad ostaje autentičan.  Kroz svoj rad pokazuje zrelost i kontinuitet.

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti