Uklonite dlačice sa svog tijela pomoću šećerne paste

Piše: L. B.

Želite da isprobate depilaciju kod kuće, ali niste sigurne koliko ćete biti uspješne u eksperimentisanju sa toplim i hladnim voskom? Šećerna depilacija je efikasna, a manje bolna varijanta

 

Depilacija šećernom pastom nije ništa novo. Smatra se jednom od najstarijih metoda uklanjanja dlaka, koju su koristile žene u Starom Egiptu. Zato se naziva još i Egipatska depilacija. Iz tih davnih vremena  potiče mnogo prirodnih metoda uljepšavanja. Jedna od njih je i uklanjanje dlaka koncem. Iako je potpuno prirodan, ovakav metod zahtjeva malo više iskustva, a ponekad je teško izvesti ga samostalno na određenim dijelovima tijela.

 

Kada je uklanjanje dlaka u pitanju, brijač djeluje kao najjednostavnija metoda. Za trajnije rezultate, posebno kada želimo da budemo mirniji duže vremena, depilacija je prava stvar. Za razliku od brijača, ta metoda čupa dlaku iz korijena, a ne uklanja samo onaj dio koji je iznad kože. No, lošija metoda ovog načina uklanjanja dlaka je ta da su bolnije.

Ukoliko ste ljubitelj prirodne kozmetike, onda je sećerna pasta za depilaciju prava stvar za vas. Iako se obavlja u salonima, možete da isprobate kako funkcionira ova depilacija kod kuće. Nećete zažaliti.

Recept

Nije teško, potrebno je samo da skuhate sve sastojke. Ovo je recept sa vrlo jednostavnim sastojcima  koji se vrlo lako nalaze i sjedinjuju. Ipak, iako djeluje krajnje jednostavno napraviti ga, postoji šansa da ćete morati da isprobate svoje kulinarsko umjeće nekoliko puta kako biste dobili odgovarajuću gustinu paste.

2 šoljice šećera

sok od jednog limuna ( otprilike četvrtina šoljice)

malo vode (1/8 šoljice )

*Nije važno kolika je šoljica, dokle god se držite ove razmjere.

Primjena

Sve gore navedene sastojke sipajte u jednu šerpicu i istopite na šporetu. Potrebno je da smjesa vri nekoliko minuta odnosno da se šećer karamelizira. On će vrlo brzo da se istopi, ali tek kada potamni i dobije žućkastu ili svijetlo braon boju, vaša šećerna pasta za depilaciju je gotova i skuhana.

Činjenica da je pasta skuhana, ne znači da je gotova i spremna za upotrebu. Potrebno je da se ohladi i da se zgusne!

 

Ma koliko da ste radoznali da isprobate efekte šećerne paste za depilaciju, sačekajte da se ohladi ili da bude mlaka. Šećer će lako da se zalijepi za kožu, a ako je vruć, imate sve šanse da dobijete opektine.

Kada skinete šerpu sa šporeta, masa koju ste kuhali bit će rijetka. Kada se ohladi postat će gusta i dobit će formu paste. Najbolje je da je ovako tečnu prespete u keramičku posudu.

Kada se ohladi, treba da bude gusta i rastegljiva kao žvaka. Dovoljno je gusta onda kada  možete kašikom da je iz vučete iz posude i formirate lopticu između svojih pristiju.

Šta ako pasta bude previše gusta?

Dodajte joj pola kašike ili kašiku vode i stavite u mikrovalnu da se zagrije. Ukoliko nemate miksrovalnu, vratite smjesu na šporet. Otopite sve još jednom s tom dodatnom količinom vode. Najbolje je da voda koju dodate bude topla, ili da sud sa stvrdnutom pastom stavite u toplu vodu ako biste mogli da je izdvojite iz zdjele i vratite u šerpu.

Šta ako je šećerna pasta rijetka?

U tom slučaju potrebno je samo dokuhati još malo ili eventualno dodati još šećera. Ako je baš tečna, cijelu kašiku.

Sada kad imate sredstvo, možete preći na njegovu primjenu i da isprobate kako izgleda sasvim prirodna depilacija kod kuće.

Savjet +

Šećerna pasta za depilaciju je odlična stvar čak i za one koji imaju osjetljivu kožu i proširene vene.

Da bi depilacija kod kuće bila uspješna, potrebno je da se dobro pripremite. Istuširajte se i dobro obrišite kožu. Na njoj ne treba da ima nikakvih krema i ulja i treba da bude suha. Ukoliko vam je koža masnija ili se dosta znojite, stavite na kožu tanak sloj bebi pudera ili bilo kog pudera za tijelo.

Veoma je važno da pravilno nanosite pastu! Šećerna pasta za depilaciju nanosi se u smjeru SUPROTNOM OD RASTA DLAKA , a skida se U SMJERU RASTA DLAKA na koži.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti