Je li lako biti vojvotkinja Kate?

Piše: Redakcija

Za svoj posljednji zvanični izlazak iz dvora i posjetu “Stephen Lawrence” centru, smještenom u jugo-istočnom dijelu Londona, vojvoktinja Kate izabrala je kaputić u najvedrijoj pink boji, kao da je željela poručiti kako za nju uskoro dolaze najsretniji dani, oni kada će se po drugi put ostvariti kao majka. Miljenica britanske, ali i svjetske javnosti će drugo dijete roditi polovinom aprila, te će, nakon, ove posjete, biti oslobođena svih kraljevskih dužnosti i obaveza, osim, naravno, majčinskih.

vojvotkinja kate pink1

Mada se i drugi put morala izboriti s teškim mučninama, Kate nije željela preležati čitavu trudnoću, te se obavezama, koje joj nalaže titula, vratila čim su mučnine umanjile.

Tokom 2011. godine Kate je imala 36 zvaničnih kraljevskih dužnosti. Bila je to prva godina njenog dolaska u kraljevsku porodicu. Da se za princa udala početkom godina, vjerovatno bi i broj njenih dužnosti bio znantno veći. Već naredne godine, Kate je imala 111 zvaničnih kraljevskih dužnosti, što je najveći broj obaveza koje je do sada obavila tokom jedne godine.

Godine 2013. Kate je morala obaviti znatno manji broj dužnosti, samo 44. No, nije bila lijena, ali je bila u drugom stanju. Nosila je svoje prvo dijete, princa Georgea. Prošle godine Kate je imala 76 zvaničnih obaveza, a britanski dvor je u septembru objavio da će vojvotkinja drugi put postati majka.

Mnogi joj prebacuju da je lijena, no je li zaista? Istina je da bi Kate mogla povećati broj svojih zvaničnih dužnosti, jer ako svi Britanci mogu raditi pet ili šest dana u sedmici, zašto bi članovi kraljevske porodice bili pošteđeni? Tim više što ne živimo u srednjem vijeku i njihovu egzistenciju plaćaju poreski obveznici, a Britanci vole kada se njihov novac troši u dobrotvorne svrhe. S njihove tačke gledišsta, kada se Kate u javnosti ne pojavi sedmicu ili dvije, bilo da je u pitanju otvorenje nove fondacije, posjeta nekom humanitarnom događaju ili školi koju pohađaju djeca s posebnim potrebama, Britancima se čini da njihov novac propada i da ga bacaju.

No, kada situaciju promatrate sa Kateine tačke gledišta, sve je drugačije. Vojvoktinja veoma ozbiljno shvata svoje dužnosti, ali nije baš lako, u svakom trenutku misliti na to kako izgleda, kako se ponaša, biti konstatno namsiješena pred kamerama, biti skladno obučena, ali nikada ne ponoviti istu odjevnu kombinaciju…I to činiti baš svakog dana u godini? Priznat ćete, nije ni to baš lako. Pritisak i stres su preveliki. Uz sve ove obaveze, Kate je najvažnije da bude dobra majka i supruga. Vojvotkinja ima dadilju, ali dadilja nikada ne može zamijeniti majku. Suprug kraljice Elizabeth, princ Philip ove je godine, uprkos zdravstevnim tegobama s kojima se suočavao, morao obaviti više od 200 zvaničnih dužnosti i u tome je uspio. Kate je u poređenju s njim radila znatno manje, što ljuti Britance, jer bi je željeli “na poslu” vidjeti svaki dan. Je li Kate zaista lijena ili je u pitanju nešto drugo? U svakom slučaju, vojvotkinja će uskoro imati priliku da ispuni očekivanja, I to nakon što rodi svoje drugo dijete.

Pročitajte još