Neodoljivi keksi od zobenih pahuljica savršeno se slažu uz jutarnju kafu

Piše: Aldina Zaimović

Ne možete zamisliti kafu bez nekog slatkog dodatka? Donosimo vam ukusne recepte za super brze i jednostavne keksiće koji se slažu uz prvu, jutarnju kafu.

Sastojci:

125 g sitnog smeđeg šećera, 125 g mekanog maslaca, jaje, bočica arome vanilije, kašika mlijeka, 250 g glatkog brašna, kašičica sode bikarbone, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1/2 kašičice soli, 250 g zobenih pahuljica, 1/2 kašičice cimeta, 170 g grožđica, kašika ribane limunove korice

Priprema:

Zagrijati rernu na 175°C. Lagano namastiti lim za pečenje i obložiti ga masnim papirom. U velikoj zdjeli izmiješati šećer, maslac, jaje, mlijeko i ekstrakt vanilije. Miješati dok ne postane pjenasto i glatko. Dodati brašno prosijano sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo i soli. Umiješati zobene pahuljice, cimet, grožđice i koricu od limuna i miješati dok se sve dobro ne poveže. Kekse oblikovati rukom ili na lim ispuštati manje hrpice tijesta. Peći 10 minuta dok ne postanu zlatno smeđi. Možete ih posliužiti tople ili hladne uz kafu ili čaj.

 

Double chocolate chip cookies and cup of coffee on wooden background. Top view

 

Veganski bezglutenski keksi

Sastojci:

200g bademovog brašna, 40g kakaoa, 1/2 kašičice đumbira u prahu, 40ml otopljenog kokosovog ulja, 2 kašike kokosovog brašna, 70 ml bademovog ili zobenog mlijeka, kašika mljevenog lana, 6 kašika šećera, kašičica sode bikarbone, kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičice soli

Priprema:

Sve sastoje pomešati. Dobije se tvrđe testo. Ukoliko je presuho, dodajte još mlijeka po potrebi, sve ovisi o kvalitetu i tipu bademovog brašna. Oblikovati kuglice, malo ih potisnuti među dlanovima i staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 do 20 minuta.

Američki keksi sa komadićima čokolade

Sastojci:

3 jaja, 226 g margarina za kolače, 300 g šećera, kašika meda, vanilin šećer, 420 g mekog brašna, kašičica sode bikarbone, 1/4 kašičice soli, 270 g sitno nasjeckane čokolade

Priprema:

Pjenasto izmiksajte razmekšani margarin, dodajte šećer, vanilin šećer i med, jedno po jedno jaje. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, so i sodu bikarbonu te dodajte prvoj smjesi. Ubacite komadiće čokolade i još neko vrijeme miješajte. Preko tepsije stavite papir za pečenje i sa dvije kašičice stavljajte smjesu u malim hrpicama. Peći 10 do 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti