Dr. Adnan Dedić, stomatolog

Piše: Redakcija

Na vrhu jezika često mi se pojavi neka crvena, bolna tačkica. Smeta mi kad jedem, pa i kad pričam. Zubi su mi zdravi. Šta bi mogao biti problem?

Takva promjena na jeziku može se javiti zbog više razloga. Naprimjer, iritacija jezika vrelim pićem, tvrdom hranom, oštrim dijelom zuba, lošom navikom grickanja različitih predmeta, nesvjesnim ugrizom za jezik (npr. u snu) itd. Veoma često, zbog pada imuniteta (opće odbrane organizma od bolesti) i različitih infekcija, mogu se javiti slične promjene na jeziku. Tada su u pitanju afte, koje mogu biti veoma bolne i smetati normalnom jelu i govoru. Ako su promjene prisutne dugo u ustima ili se često javljaju, potrebno je posjetiti stomatologa, da se ispita stanje u Vašim ustima i primijeni odgovarajuća terapija.

Prije 2-3 godine odstranio sam cistu iznad gornje desne četvorke. Sad mi se pojavila i s druge strane. Postoji li neki drugi način da se te ciste unište osim sječenjem desni i da li se one inače javljaju tako često? Mogu li ih nekako spriječiti?
Jedina prava terapija prisutne dentalne ciste je hirurška. Cista se mora hirurškim putem odstraniti u cijelosti, u protivnom će se ponovo javiti na istom mjestu. Ciste, oko vrha korijena zuba, najčešće nastaju od jako karioznog (pokvarenog) zuba, gdje bakterije kroz korijenski kanal, prodiru u prostor oko vrha korijena zuba i s vremenom uzrokuju pojavu ciste, tako da je potrebno zube održavati zdravim, a zube s bolesnim živcem što prije izliječiti. Time bi se trebala umanjiti mogućnost pojave ciste.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti