Prim. dr. Emir Talirević, internist i neurolog

Piše: Redakcija

Imam oca koji je star 71 godinu. Prije mjesec je dobio osip po leđima, koji je išao od kičme prema grudima. Prvo je svrbio te se onda počeo javljati bol. Sada otac ima oštar i stalan bol, iako više nema ničega na koži? Šta da radimo?

Promjene koje opisujete kao i simptomi koji su ih pratili najviše odgovaraju reaktivaciji VZV virusa s slikom kožnog zostera. Na Vašu žalost, bol koje opisujete predstavlja jednu od najtežih komplikacija ove infekcije i naziva se postherpetična neuralgija. Ova komplikacija predstavlja bol u i oko predjela zahvaćenog zosterom, koji može da traje od mjesec do nekoliko godina nakon potpunog nestanka kožnih promjena. Bol ne odgovara na standardne analgetike i zahtijeva propisivanje lijekova iz drugih skupina. Predlažem da se javite neurologu s iskustvom kontrole postherpetične neuralgije. Također bih Vam predložio vakcinaciju oca protiv zostera sa VPD-VAC vakcinom (Zostavax), koja ima mogućnost da prevenira buduće epizode te smanji potencijalni nastanak komplikacija.

Imam 46 godina i jako često dobijam bolove u stomaku koji su praćeni nadimanjem. Ponekad imam vrlo nisku temperaturu. Govorili su mi da imam infekciju želuca sa H. Pylori te sam tri puta uzimala trojne terapije, ali nije bilo nekih poboljšanja. Šta predlažete?

Opis Vaših tegoba odgovara poremećaju debelog crijeva koji se naziva divertikuloza, dok povremena promjena temperature sugerira da postoji mogućnost i upalne komponentne koja se naziva divertikulitis. Riječ je o stvaranju vrećica na zidu debelog crijeva koje su praćene pojavom upale te stvaraju tegobe kakve Vi opisujete. U opisu bi smetnje mogle odgovarati i običnom, funkcionalnom poremećaju poput sindroma iritabilnog crijeva, ali ovo oboljenje ne prati promjenu temperature. Predlažem da uradite kolonoskopiju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti