Stvari koje nikako ne treba da držite u kupatilu

Piše: Redakcija

Istraživanja kažu da u kupatilu svakog dana provedemo pola sata, gdje nam je i dosta kozmetike, šminke. Ali ne bi baš sve što držimo u kupatilu tamo i trebalo da bude.

Nekim predmetima vlaga i toplota koje se šire kupatilu skraćuju životni vijek.

Lijekovi

Ormarić u kupatilu nije mjesto za lijekove. Lekovi i vitamini bi trebalo da budu na sobnoj temperaturi od 20 do 25 stepeni. Ako ih držite u kupatilu gdje je vrlo vlažno i toplo, vrlo je moguće da će im se umanjiti dejstvo ili će se pokvariti i prije isteka roka trajanja.

Parfemi

Čuvanje parfema u kupatilu može loše da utiče na njihov sastav. Parfeme je najbolje držati u ormarićima izvan kupatila.

Peškiri

Korišteni i vlažni peškiri u kupatilu su recept za mnoge loše stvari. Zbog toplote i vlage u njima se razvijaju bakterije koje ćete potom prenijeti na kožu. Idealno bi bilo da peškire perete nakon tri korištenja, i to pod uslovom da se između svake upotrebe sasvim osuše.

Brijači

Para i vlaga uzrokuju rđu koja može da ošteti vašu kožu. Čak i ako brijače lijepo očistite nakon korištenja, nemojte ih držati u kupatilu jer je moguće da će vam zbog toga kraće trajati.

Kreme za lice

Ako nisu dobro zatvorene, vlaga može da podstakne razvoj bakterija u njima. A svaki put kad se tuširate toplom vodom, para utiče na njihov sastav. Idealno bi bilo da kremice i antiride čuvate u fioci ili na polici izvan kupatila, a najbolje u frižideru, posebno ljeti.

Nakit

Zbog vlage u kupatilu nakit će pre oksidirati, izgubiće sjaj i potamniće. Osim čistog zlata, vaši najdraži komadi nakita uglavnom su od legura koje različito reaguju na vlagu.

Bade mantil

Poput peškira, i u kućnim ogrtačima se zbog toplote i vlage razmnožavaju bakterije. Umjesto na vješalicu u kupatilu, okačite ga negdje na suvom.

Četkice za zube

Jasno je da četkice za zube moramo da držimo u kupatilu, ali tada treba paziti na jednu vrlo važno stvar. Neka četkice budu što dalje od WC šolje ili u ormariću koji ima vrata i zatvara se. U suprotnom, svaki put kad pustite vodu, posebno ako slučajno ne spustite dasku na WC šolji, bakterije će se razleletiti svuda okolo, pa i na četkicu za zube. Osim toga, idealno bi bilo da četkica bude odložena tako da se između dvije upotrebe potpuno osuši.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti