Kuhar Žarko Marić za „Azru“ otkriva svoj božićni meni

Piše: Lejla Bejdic

Žarko Marić, profesionalni kuhar na TV Nova BH,  na kojoj vodi popularnu kuliransku rubriku “Dobar dan, Žare je” u sklopu emisije Nova IN, specijalno za čitatelje najnovijeg printanog izdanja magazina “Azra” otkrio je svoj božićni meni.

PREDJELO – SALATA

Praznične salate poput ruske i francuske su neizostavne. Svi imamo svoju verziju, a evo i moje:

Sastojci:

500 g mješavine za salatu (mrkva, krompir, grašak)

100 g majoneze

20 g senfa

20 ml ulja

limun

2 kuhana jaja

100 g pureće šunke

50 g suhog mesa

20 g kiselih krastavaca

30 g šećerac

30 g crvene paprike

vezica peršuna

so i biber prema potrebi

Proces rada:

Povrće skuhati, pazeći da ostane čvrsto. Krastavice, crvenu papriku i peršun isjeckati. Sve sastojke ubaciti u posudu i izmiješati. Začiniti po želji.

Savjet: Majonezu, senf i limun dodavati prije serviranja.

 

GLAVNO JELO – ROLOVANA PURETINA

Osim domaćih dobrih jela za praznike, možemo isprobati i neka modernija.

Sastojci:

500 g purećeg filea

100 g putera

2 čehna bijelog luka

vezica peršuna

limun

50 g parmezana iz kesice

50 g prezle

100 g rukole

50 g mrkve

50 g crne repe

Za dresing:

kašika meda

kašika senfa

kašika sirčeta

2 kašike ulja

Proces rada:

Puretinu isjeći, rastanjiti i začiniti. Puter otopiti pa u njega dodati sjeckani peršun, protisnuti bijeli luk, koricu od limuna, parmezan i prezlu. Ovom smjesom premazati puretinu i zarolati.

Peći u rerni na 200 stepeni otprilike 15 minuta.

U zdjelu staviti rukolu, naribanu crnu repu i mrkvu. Dressing napraviti od senfa, meda, sirćeta i maslinovog ulja pa preliti preko salate.

Servirati na tanjir i još malo ukrasiti dresingom.

DESERT – SLATKA PŠENICA

Nakon malo silnije salate i glavnog jela, desert neka bude laganiji.

Sastojci:

400 g pšenice

100 g meda

50 ml pekmeza od jabuka

200 g oraha

kisela jabuka

30 ml šlaga

50 g čokolade

Proces rada:

Pšenicu natopiti u vodi i ostaviti jedan dan. Ocijediti pšenicu, isprati te ponovo dodati vodu, kuhati otprilike jedan sat. Nakon toga pšenicu samljeti, pa dodati mljevene orahe, 1/2 sjeckane jabuke, med i pekmez. Sve dobro izmiješati i servirati u zdjelice. Ukrasiti šlagom, čokoladom i jabukom.

Tekst prenesen iz novog broja magazina “Azra”:

Pročitajte još