Pet grešaka koje pravimo u toaletu, a mogu ugroziti zdravlje

Piše: Redakcija

Toalet koristimo nekoliko puta dnevno, a pojedine navike kojih nismo svjesni mogu povećati rizik od infekcija i iritacija.

U najčešće greške koje pravimo u toaletu ubrajamo:

Predugo sjedenje na wc šolji i prjeterano naprezanje

Bespotrebno sjedenje i preveliko naprezanje mogu izazvati hemoroide. Ako vam je teško da se olakšate, ustanite, prošetajte i vratite se. Kretanje će stimulisati crijeva i pomoći vam da se opustite. Ako se redovno naprežete pri odlasku u toalet, promijenite svoju ishranu. Potrudite se da dnevno unosite 25-30 grama vlakana, kao i dovoljno vode.

Pogrešan način brisanja

Brisanje od pozadi prema naprijed može prenijeti bakterije iz rektuma ka mokraćnom kanalu i povećati šanse za infekciju urinarnog trakta. S obzirom na to da je uretra kod žena kratka, bakterije lako nađu put do bešike.

Previše energično brisanje

Kada se sljedeći put budete brisali, imajte na umu da treba biti nježan. Pretjerano brisanje može iritirati perianalnu kožu i dovesti do sitnih povreda koje izazivaju upale i svrab. Uvijek koristite toalet papir bez dodatih mirisa i boja jer oni manje iritiraju kožu.

Korištenje bespotrebnih proizvoda za intimnu njegu

To što postoje proizvodi koji mijenjaju miris vagine, ne znači da ih treba koristiti. Vaginu ne treba pretjerano čistiti i osvježavati sapunima, sredstvima za ispiranje, sprejevima i maramicama. Sva ta sredstva mogu poremetiti normalnu pH ravnotežu i dovesti do svraba, iritacije i osipa.

Upotreba sušača za ruke

Sušači ruku mogli bi se nazvati i leglom mikroba. Jedna studija je otkrila da se korištenjem sušača prenese 27 puta više mikroba nego kad se kosite papirni ubrusi. Kako biste smanjili mogućnost infekcije, u javnim toaletima se zadržavajte što kraće, a ruke obrišite ubrusom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti