Gotovo za 10 minuta: Brzinski kolač od jabuka iz jedne posude

Piše: Preuzeti tekst

Ovaj sočan biskvit s jabukama ima nekoliko prednosti. Izuzev toga što je zaista ukusan, priprema je kratka, neće  vas čekati hrpa prljavog posuđa, a vjerojatno nećete morati ni u trgovinu po sastojke.

Sastojci:

120 g glatkog brašna

kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

120 g maslaca

150 g šećera

2 velika jaja

kašičica ekstrakta vanilije

3 kašike ruma

2 slatke jabuke

Priprema:

Operite, ogulite i narežite jabuku na kockice. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Kalup za tortu promjera 24 cm premažite maslacem, a dno prekrijte papirom za pečenje. Omekšali maslac izmiksajte sa šećerom u pahuljastu smjesu pa dodajte jedno po jedno jaje. Ulijte ekstrakt vanilije i rum, a zatim dobro izmiksajte. Suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo i so, uspi te u pripremljenu smjesu pa izmiješajte drvenom kašikom, a na kraju dodajte i jabuke.

Prelijte tijesto u pripremljeni kalup, zagladite ga po vrhu rasporedite malo šećera, otprilike jednu punu kašiku. Pecite 40-ak minuta pa provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Pustite da se ohladi prije no što ga krenete vaditi iz kalupa. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.

Izvor: Gastro.hr

Pročitajte još